Ontwikkeling Archis en archeologische databronnen

De website van het Archeologisch Informatiesysteem, Archis, wordt vernieuwd en gebruiksvriendelijker gemaakt en als digitaal platform uitgebreid met andere archeologische bronnen. Op deze pagina kunt u informatie en updates vinden over de aanpassingen.

Waarom is deze vernieuwing nodig?

Systemen en websites moeten om de zoveel tijd een update krijgen, niet alleen om nieuwe wensen op te nemen maar ook om een systeem veilig en betrouwbaar te houden. Met de vernieuwing van Archis wordt er gewerkt aan een applicatie die voldoet aan de laatste technische eisen en die eenvoudiger uitgebreid kan worden met andere relevante bronnen.

Meerdere archeologische bronnen

De nieuwe website biedt de mogelijkheid om meerdere van de archeologische bronnen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te ontsluiten. Hiermee komt de RCE tegemoet aan de wens van gebruikers om ook BoneInfo (archeozoölogie) en RADAR (archeobotanie) beter toegankelijk te maken en voor deze toepassingen een goede zoekfunctionaliteit in te richten. De gegevens kunnen zo ook beter up-to-date worden gehouden door de gebruikersgroep.

De voorbereidingen zijn hiervoor bezig, maar de daadwerkelijke ontwikkeling van BoneInfo en Radar zal na de ontwikkeling van Archis plaatsvinden.

Hoe pakken we dit aan?

In de eerste helft van 2023 heeft de ontwikkelaar, het Rijks ICT Gilde, aangetoond dat zij Archis kunnen bouwen volgens de gestelde eisen met een zogenaamde ‘Proof of Concept’. Het gaat vooral om technische wijzigingen:

  • de inhoudelijke vereisten en het meldproces voor het invoeren van data zijn functioneel vergelijkbaar met het huidige systeem.
  • het vernieuwde Archis moet daarom ook minimaal bieden wat in het huidige Archis mogelijk is.
  • de belangrijkste uitzondering is dat de ondersteuning van de maritieme archeologie verbeteren door het toevoegen van nieuwe velden en kaarten voor waterbodem onderzoek.
  • daarnaast wordt het meldproces intuïtiever en overzichtelijker gemaakt en wordt het aanvragen van uitstel voor de rapportageplicht meer geïntegreerd in de applicatie.

Samen aan de slag

Hoe de website eruit komt te zien wordt samen met Archis, BoneInfo en Radar-gebruikers bepaald. Er zijn meerdere gebruikersessies geweest in de ontwerpfase om de wensen en mogelijkheden met elkaar te bespreken. Er is hiermee waardevolle feedback gegeven op schermontwerpen en functionele vereisten. Bent u geïnteresseerd in de ontwikkeling van de nieuwe applicatie? De nieuwe applicatie wordt in stappen ontwikkeld en kan wanneer deze het hele meldproces ondersteund uitgebreid worden getest.  Heeft u zich al eerder aangemeld om te helpen testen? Dan nemen wij contact met u op.  

Archeologisch Basis Register

Naast de vernieuwing van de website wordt er achter de schermen ook gewerkt aan het vormgeven van nieuwe gebruikerswensen. Voor de realisatie van een goede zoekfunctionaliteit is bijvoorbeeld een eenduidige en up-to-date termenlijst belangrijk. De structuur van het oude Archeologisch Basis Register (ABR) past echter niet meer bij de huidige zoekvragen en mogelijkheden. In samenwerking met materiaaldeskundigen maken we een meer logisch geheel van het ABR waardoor zoekresultaten straks veel nauwkeuriger en vollediger zijn.

Het vernieuwde Archis zal gebruik gaan maken van de verbeterde ABR lijsten.

Verhaal van Archis

Voor een goed gebruik van Archis in archeologisch onderzoek is het belangrijk inzicht te hebben in de totstandkoming van de data. Om dit inzichtelijk te maken voor de gebruiker inventariseren we ook wat er precies in Archis staat en hoe die data er in zijn gekomen. Daarmee schrijven we het ‘Verhaal van Archis’. In dit onderdeel zijn ook visuele tools ontwikkeld om de gebruiker beter te ondersteunen.

Contact

Medewerkers en specialisten voeren de werkzaamheden voor Archis uit in het programma Archis. Voor vragen en contact met de programmaleider kunt u mailen naar de RCE Infodesk (onderwerp: Vraag over Archis programma).