Nederland officieel lid van Culturele Routes van de Raad van Europa
Op 6 mei 2025 tekende minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Eppo Bruins, de toetredingsbrief van Nederland tot het Enlarged Partial Agreement (EPA) van het erfgoedprogramma European Institute of Cultural Routes (ECR) van de Raad van Europa. Na een jaar als waarnemend lid, markeert dit het begin van een actieve rol binnen het Europese netwerk dat cultuur en erfgoedtoerisme over grenzen heen verbindt.

Over het programma
Het erfgoedprogramma ECR werd in 1987 gelanceerd door de Raad van Europa als een model voor internationale samenwerking op het gebied van cultuur, toerisme en erfgoed. Het programma maakt samenwerking mogelijk tussen nationale, regionale en lokale overheden. Sinds 2010 wordt de uitvoering verzorgd door het EPA.
Doel van het programma is om het gedeelde Europese erfgoed zichtbaar te maken en te promoten via thematische routes, en daarbij duurzaam toerisme te stimuleren. De routes verbinden landen, regio’s en lokale gemeenschappen en hebben verschillende thema's: van architectuur en landschap tot religieuze invloeden, van gastronomie en immaterieel erfgoed tot de belangrijkste figuren uit de Europese kunst, muziek en literatuur. Met het programma worden ook belangrijke gedeelde Europese waarden vertegenwoordigd, zoals democratische samenleven, mensenrechten waaronder artistieke vrijheid, culturele democratie, diversiteit, wederzijds begrip, grensoverschrijdende Europese samenwerkingen en kennisuitwisseling.
Rol van Nederland
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) coördineert het Nederlandse lidmaatschap. Nederland zal voortaan deelnemen aan alle vergaderingen en activiteiten van de Governing Board en de Annual Board van de EPA en zal stemrecht hebben bij de beoordeling van nieuwe of vernieuwde culturele routes.
Het streven is om het programma te verbinden met de implementatie van het Faro-verdrag over de waarde van cultureel erfgoed voor de samenleving in Nederland. Dit verdrag stelt dat iedereen mee moet kunnen doen met het bepalen, bewaren en doorgeven van erfgoed.
Culturele Routes in Nederland
In totaal zijn er momenteel 48 gecertificeerde Europese Culturele Routes. Enkele daarvan doen ook Nederland aan, zoals de Hanzeroute, Vikingroute, Keramiekroute, Megalietenroute, Impressionismeroute, Industriële route en Liberation route. Daarnaast werkt Nederland aan de voordracht van nieuwe routes, waaronder een route rond het draaksteken en een route over molens.
Op de website van EPA is meer informatie over het programma en de Europese Culturele Routes te vinden.