Het vernieuwde Archis

Het Archeologische Informatiesysteem (Archis) is vernieuwd. In deze video ziet u wat er nieuw is en hoe gebruikers zich voor kunnen bereiden op de overgang naar deze vernieuwde versie. 

Promotievideo voor het vernieuwde Archis, het archeologisch informatiesysteem van Nederland.

(OPZWEPEND DEUNTJE)

[Logo Rijksoverheid. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het vernieuwde Archis.]

VO: Welkom in het vernieuwde Archis, hét archeologisch informatiesysteem van Nederland. In deze korte video laten we u zien wat er nieuw is en hoe u zich kunt voorbereiden op de overgang naar deze vernieuwde versie.

De eerste versie van Archis werd op 1 juni 1989 in gebruik genomen. Door de jaren heen is Archis steeds aangepast en meegegroeid met de technologische en functionele eisen en ontwikkeling. De huidige versie, Archis3, is sinds 2015 in gebruik. De snelle technologische ontwikkelingen in zowel IT als archeologie hebben de laatste jaren geleid tot hogere eisen voor veiligheid, stabiliteit en gebruiksgemak. Hierdoor voldoet Archis3 niet meer aan de huidige en toekomstige behoeften. Het is daarom tijd voor een vernieuwing.

In deze vernieuwde versie is Archis volledig gemoderniseerd. De applicatie is technisch verbeterd en de gebruikerservaring opnieuw vormgegeven. Zowel Archis als Zoeken & Vinden zijn nu intuïtiever en gebruiksvriendelijker dan ooit. Het vernieuwde Archis biedt ook nieuwe functionaliteiten. U kunt nu naast archeologie op landbodem ook onderzoeken en vondsten registreren voor maritieme en waterbodemarcheologie, wat ons een completer beeld geeft van onze geschiedenis. De kaart en geo-functionaliteiten zijn volledig vernieuwd. Met verschillende nieuwe nationale en internationale kaarten, kaartlagen en coördinatenstelsels registreert en bekijkt u locaties nog nauwkeuriger. Het vernieuwde Archis maakt het mogelijk om onderzoeken en vondsten met elkaar te verbinden, wat een beter overzicht geeft van de relatie tussen verleden, heden en toekomst.

Heeft u meer tijd nodig voor uw onderzoek? U kunt nu eenvoudig digitaal een uitstelverzoek indienen als u voldoet aan de vastgestelde criteria. In het huidige digitale tijdperk zijn data en datakwaliteit onmisbaar. Het vernieuwde Archis is specifiek ontworpen voor hoogwaardige data, die de basis vormt voor toekomstige functionaliteiten als AI en automatisering. U kunt nu eenvoudig het deponeringsbewijs van de deponering van vondsten en documentatie bij uw onderzoek of vondst toevoegen. Zo is altijd duidelijk in welk depot het materiaal en de documentatie te vinden is.

In 2025 wordt het vernieuwde Archis in gebruik genomen. Vanaf die datum kunt u geen gebruik meer maken van het huidige Archis. Uw onderzoek- en vondstgegevens worden zorgvuldig bewaard en overgeplaatst naar het vernieuwde Archis. U kunt een aantal dingen doen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Controleer of u nog lopende vondstmeldingen heeft en rond deze af voor een probleemloze overzetting naar het vernieuwde Archis. Controleer uw lopende onderzoeksmeldingen en dien nog niet ingediende vindplaatsen alsnog in. Als u naast uw professionele Archis-account ook een toegangscode heeft als privégebruiker voor Zoeken & Vinden, dan is het goed om te weten dat alle toegangscodes komen te vervallen als het vernieuwde Archis ingaat. Wilt u toegang tot het vernieuwde Zoeken & Vinden? Vraag dan een toegangsaccount aan via de inlogpagina van het vernieuwde Archis. Heeft u vragen over het vernieuwde Archis of de overgang? Op onze website www.cultureelerfgoed.nl vindt u meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen. U kunt ook e-mailen naar archismeldpunt@cultureelerfgoed.nl.

[Logo Rijksoverheid. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het vernieuwde Archis.]