Archis
Het Archeologische Informatiesysteem (Archis) is vernieuwd. Archis voldoet met de vernieuwing aan de meest recente technologische standaarden, professionele vereisten en gebruikersbehoeften. Deze vernieuwing zorgt er verder voor dat het systeem actueel blijft met het snel veranderende digitale landschap. Tegelijkertijd verbetert het de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid voor alle betrokken partijen in de archeologische sector. Door de vernieuwingen kan Archis efficiënter en effectiever dienen als centraal informatiesysteem voor archeologische data in Nederland.
Belangrijke informatie voor gebruikers van Archis
De vernieuwing van Archis en het overzetten van alle gegevens is zorgvuldig uitgevoerd. Vanaf 7 april heeft u alleen nog toegang tot het vernieuwde Archis en Zoeken & Vinden. Niet-afgeronde vondstmeldingen zijn automatisch afgesloten. Wilt u hierin wijzigingen aanbrengen? Neem dan contact op met het Archis Meldpunt via archismeldpunt@cultureelerfgoed.nl.
Introductie vernieuwde Archis. Algemene video over het vernieuwde Archis.
[Logo Rijksoverheid. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Introductie Archis Algemeen.]
♪ RUSTIGE BEAT ♪
VO: Het Archeologisch Informatiesysteem is het verwijzende systeem voor het registreren en raadplegen van gegevens over archeologische onderzoeken, vondsten, sporen, structuren, complexen en archeologische rijksmonumenten vanaf de prehistorie tot en met de nieuwste tijd in Nederland. Voor toegang tot Archis of Zoeken & Vinden gaat u naar archis.cultureelerfgoed.nl. Heeft u al toegang tot een of beide applicaties? Dan kunt u inloggen via eHerkenning, een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord, of uw RCE-account. Kies een van deze drie opties. Nog geen toegang tot Archis of Zoeken & Vinden? Via de knop 'Toegang aanvragen' en het aanvraagformulier Archis en/of Zoeken & Vinden vraagt u eenvoudig toegang aan voor een of beide applicaties.
In de navigatiebalk bovenaan de pagina en op de hoofdpagina vindt u diverse menu-opties voor de functionaliteiten binnen Archis. De zichtbaarheid en beschikbaarheid van deze opties hangen af van uw toegangsrechten. Vanuit Archis kunt u via de optie 'Zoeken & Vinden' deze applicatie opstarten. Wilt u uitloggen? Gebruik dan de knop 'Uitloggen' in de navigatiebalk. U wordt dan automatisch ook uitgelogd uit Zoeken & Vinden.
In Archis vindt u een overzicht van de geregistreerde meldingen van uzelf en de organisatie waarvoor u werkzaam bent. Om een overzicht van uw onderzoeksmeldingen te zien, gaat u in de navigatiebalk bovenaan de pagina naar 'Onderzoeksmeldingen' en 'Overzicht onderzoeksmeldingen'. U kunt de pagina ook bereiken via de hoofdpagina: 'Overzicht onderzoeksmeldingen'. Voor een overzicht van uw vondstmeldingen gaat u in de navigatiebalk bovenaan de pagina naar 'Vondstmeldingen' en 'Overzicht vondstmeldingen'. U kunt de pagina ook bereiken via de hoofdpagina: 'Overzicht vondstmeldingen'. In de overzichtspagina van uw onderzoeksmeldingen kunt u onderzoeksmeldingen per type bekijken, specifieke meldingen zoeken, de resultaten sorteren en filteren, uitstelverzoeken voor uw rapportplichtige onderzoeken indienen en volgen.
[Bekijk ook de video over uitstelverzoeken op de website.]
Om een specifieke onderzoeksmelding te openen, klikt u op het gewenste onderzoek. In de overzichtspagina van uw vondstmeldingen kunt u onderzoeksmeldingen per status bekijken, specifieke meldingen zoeken, de resultaten sorteren en filteren. Om een specifieke vondstmelding te openen, klikt u op de gewenste melding. Om een nieuw onderzoek of vondst te registreren, gaat u in de navigatiebalk bovenaan de pagina naar 'Onderzoeksmeldingen' of 'Vondstmeldingen' en 'Melden nieuw onderzoek' of 'Nieuwe Vondstmelding'.
Doorloop de verschillende stappen om de vereiste en gewenste gegevens in te voeren. Met de knop 'Terug naar overzicht' keert u terug naar de overzichtspagina van uw meldingen. Om verder te gaan met een eerder geregistreerd onderzoek of vondstmelding gaat u in de navigatiebalk bovenaan de pagina naar de overzichtspagina van het onderzoekstype van uw melding. Met de zoekbalk kunt u eenvoudig zoeken naar de specifieke melding. U kunt de filters en sortering gebruiken als u de exacte details van uw melding niet weet. Heeft u vragen over Archis of Zoeken & Vinden? Op de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vindt u meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen. U kunt uw vragen of opmerkingen ook sturen naar archismeldpunt@cultureelerfgoed.nl.
[Logo Rijksoverheid. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Heeft u vragen of opmerkingen? Archismeldpunt@cultureelerfgoed.nl. Kijk op: cultureelerfgoed.nl.
Wat is er vernieuwd?
In het vernieuwde Archis zijn diverse nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden toegevoegd. Hieronder vindt u een korte opsomming van de grootste toevoegingen:
- Zoeken & Vinden: is grondig herzien op het gebied van gebruikersgemak, zoekfunctionaliteiten en flexibiliteit. Het vernieuwde Zoeken & Vinden sluit hierdoor beter aan op de manier waarop (voor)onderzoek kan worden uitgevoerd met data uit de Archis-database. Bekijk de instructievideo.
- Interface: is aangepast om beter aan te sluiten bij de manier waarop Archis gebruikt wordt door archeologische professionals.
- Uitstelverzoeken: het is mogelijk om digitaal uitstel aan te vragen voor de afronding van de rapportage. Een uitstelverzoek dient u uiterlijk twee maanden voorafgaand aan het verstrijken van het termijn in te dienen. Bekijk de instructievideo.
- Meldingen maritieme archeologie: het is nu ook mogelijk om maritieme onderzoeken en meldingen te registreren. Deze data zijn ook zoek- en vindbaar in de vernieuwde Zoeken & Vinden applicatie. Bekijk de instructievideo.
- Wereldkaarten: de kaartfunctionaliteiten zijn uitgebreid en vernieuwd met de beschikbaarheid van wereldkaarten.
- Deponeringen: er is een stap toegevoegd aan het proces rondom de registratie van een onderzoek. Hierin levert u registratie en bewijs aan voor de deponering van uw archeologische vondsten.
- Data kwaliteit: er wordt meer nadruk gelegd op de kwaliteit van aangeleverde en geregistreerde archeologische data. Dit verbetert de bruikbaarheid en nauwkeurigheid van de informatie.
- Relateren: u kunt relaties leggen tussen uw meldingen en andere meldingen binnen uw organisatie of daarbuiten. Bekijk de instructievideo.
Uitleg registreren van onderzoek- en vondstmeldingen. Uitgebreide toelichting hoe onderzoek- en vondstmeldingen kunnen worden geregistreerd in het vernieuwde Archis.
♪ RUSTIGE BEAT ♪
[Logo Rijksoverheid. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Registreren van een melding in Archis.]
VO: Voor het registeren van een onderzoek logt u in in Archis. Op de hoofdpagina kiest u voor 'Melden nieuw onderzoek'. U begint de registratie van uw onderzoek met het registreren van uw onderzoeksgebied. In stap 1 selecteert u het type bodem waarin uw onderzoek plaatsvindt en u geeft aan of het een nationaal of internationaal onderzoek betreft. Afhankelijk van de gekozen bodem en de regio selecteert u het coördinatenstelsel waarin u uw onderzoeksgebied wilt registreren. Om het onderzoeksgebied te definiëren, kunt u het gebied tekenen of een GML-bestand uploaden. Als u uw onderzoeksgebied wilt tekenen, opent u de tekentool. Er verschijnt een scherm waarin u verschillende kaartlagen kunt selecteren die het tekenen van uw onderzoeksgebied ondersteunen. De beschikbare kaart en kaartlagen zijn afhankelijk van de gekozen regio. Om uw gebied te tekenen, opent u de tekenlaag in de navigatiebalk bovenaan de pagina. Kies de optie 'Teken een nieuw vlak' en teken op de kaart het gewenste onderzoeksgebied. U heeft de mogelijkheid om meerdere onderzoeksgebieden tegelijk te tekenen. Wanneer u klaar bent met tekenen, slaat u de onderzoeksgebieden op door te klikken op 'Opslaan en afsluiten'. Op de overzichtspagina ziet u een samenvatting van uw getekende onderzoeksgebied. Kies 'Volgende' als de weergave correct is om door te gaan met het registratieproces. Wilt u het gebied aanpassen? Kies dan voor 'Verwijder locatie' en begin opnieuw.
U kunt uw onderzoeksgebied ook inladen door gebruik te maken van een GML-bestand. Selecteer hiervoor 'Onderzoeksgebied uploaden' en selecteer het bestand op uw computer. Archis zal uw bestand uitlezen en automatisch de locatiegegevens
voor u verwerken. Op de overzichtspagina ziet u een samenvatting van uw getekende onderzoeksgebied. Kies 'Volgende' als de weergave correct is om door te gaan met het registratieproces. Wilt u het gebied aanpassen? Kies dan voor 'Verwijder locatie' en begin opnieuw. Op de volgende pagina kunt u verschillende gegevens over uw onderzoek registreren.
Het onderzoekstype stelt u in aan de hand van de meest recente versie van het Archeologisch Basisregister. De plaatsnaam van uw onderzoeksgebied wordt automatisch ingevuld op basis van uw tekening of het GML-bestand. U kunt de plaatsnaam wijzigen zonder dat dit het getekende of ingeladen gebied beïnvloedt. U kunt de naam van uw onderzoek registreren en eventueel een eigen kenmerk of projectcode toevoegen. Als uw onderzoek gerelateerd is aan bestaande onderzoeken of vondsten, kunt u deze koppelen door de meldingsnummers in te vullen en op het kruisje te klikken.
[Voor en uitgebreide toelichting over het koppelen van uw onderzoek aan andere onderzoeken of vondstmeldingen kunt u de video 'Uitleg gerelateerde meldingen' bekijken.]
Bij 'Startdatum Onderzoek' geeft u aan wanneer het onderzoek begint en u vermeldt vervolgens de einddatum waarop u verwacht dat het veldwerk is afgerond. Bij het bevoegd gezag geeft u aan onder welke overheidsinstantie uw onderzoek wordt uitgevoerd. Is dit niet van toepassing, dan selecteert u 'Geen'. Om deze stap af te sluiten, kunt u bij het Programma van Eisen uw bestanden als het Programma van Eisen en eventuele aanvullende bestanden uploaden. Na het invoeren van alle gegevens klikt u op 'Opslaan'. Als alle gegevens correct zijn, kiest u voor 'Onderzoek melden'. Wilt u uw gegevens wijzigen, kies dan voor 'Annuleren'. U keert terug naar de overzichtpagina van uw onderzoek.
Om uw eerste bevindingen te registreren, gaat u vanuit de overzichtpagina van uw onderzoek naar het onderdeel 'Eerste bevindingen'. Klik vervolgens op 'Eerste bevindingen toevoegen'. In het veld 'Datum einde veldwerk' wordt de datum weergegeven die u in een eerdere stap heeft geregistreerd. U geeft in het veld 'Uiterste afmelddatum' de einddatum van het gehele onderzoek aan. Deze datum kan maximaal twee jaar na de eerder ingestelde startdatum van uw onderzoek liggen. Als er in deze fase van uw onderzoek een complex bekend is, geeft u dat aan. Is er geen complex bekend, dan moet u een toelichting geven. Als er complexen bekend zijn, vult u de volgende gegevens in. Voer het complextype in op basis van het Archeologisch Basisregister. Voer een begin- en einddatering voor het complex in en voeg eventuele relevante bestanden toe. Als de datering onbekend is, kunt u de optie 'Onbekend' kiezen. Sla de gegevens over het complex op door te klikken op 'Complex opslaan'. Het complex wordt toegevoegd aan het overzicht met complexobjecten. U kunt hierna een nieuw complex registreren of deze stap afronden door op 'Opslaan' te klikken.
Na het opslaan van de complexen keert u terug naar de overzichtpagina van uw onderzoek. Wanneer u alle gegevens over uw eerste bevindingen heeft ingevoerd, kunt u deze indienen door in het onderdeel 'Eerste bevindingen' op de knop 'Indienen' en opslaan te klikken. Om de vindplaatsen binnen uw onderzoeksgebied te registreren, gaat u in het overzicht van uw onderzoek naar het onderdeel 'Vindplaatsen'. Klik op 'Toevoegen'. In het registratiescherm voor de vindplaatsen kunt u de nauwkeurigheid, de R95-indicatie, invoeren van uw vindplaats. Klikt u op 'Locatie selecteren', dan opent u de tekentool. U kunt verschillende kaartlagen selecteren die het intekenen van uw vindplaatsen ondersteunen. Om een vindplaats in te tekenen, kiest u de tekenlaag en vervolgens het stip-instrument. Klik binnen uw eerder geselecteerde onderzoeksgebieden op de locatie van uw vindplaats. U kunt de plaatsnaam van uw vindplaats aanpassen als deze afwijkt van de op uw locatie gebaseerde plaatsnaam. U kunt het toponiem van uw vindplaats invoeren. Als u een eigen kenmerk wilt toevoegen aan uw vindplaats, dan kunt u deze invoeren. U kunt een beschrijving geven van uw vindplaats. Als er aanvullende onderzoeken zijn verricht voor uw vindplaats, dan kunt u deze registreren. U kunt relevante bestanden toevoegen die de gegevens van de vindplaats ondersteunen. U voert uw vindplaatsen één voor één in. Als u meerdere vindplaatsen wilt registreren, herhaalt u deze stappen per vindplaats.
In de volgende stap van de registratie legt u details vast over de vondsten, sporen, structuren en complexen die u in uw vindplaats heeft aangetroffen. Via de tabbladen navigeert u tussen de verschillende objecttypen. Per object voert u
de gevraagde gegevens in en voegt u relevante bestanden toe ter ondersteuning van de registratie van uw onderzoek. Na het invoeren van een optie klikt u op 'Opslaan' om de registratie vast te leggen. Voor elke vondst, spoor, structuur of complex voert u apart de gegevens in. In het overzicht ziet u al uw opgeslagen objecten. Het object wordt toegevoegd aan het overzicht. Wanneer u alle relevante objecten heeft opgeslagen, klikt u op 'Indienen'. Om het onderzoeksrapport bij uw onderzoek te registreren, gaat u in het overzicht van uw onderzoek naar het onderdeel 'Onderzoeksrapport' en klikt u op 'Toevoegen'. Voer de gegevens in over uw onderzoeksrapport en upload het rapport. Geef aan of uw onderzoeksrapport is goedgekeurd door het eerder opgegeven bevoegd gezag of een senior archeoloog. Is uw rapport niet of nog niet goedgekeurd, geef dan een toelichting. Wanneer uw onderzoeksrapport na afmelding alsnog wordt goedgekeurd, kunt u de goedgekeurde versie samen met de bijgewerkte gegevens toevoegen.
Als afsluiting van de registratie van uw onderzoek geeft u aan of de vondsten en documenten zijn gedeponeerd en of hiervoor een bewijs van deponering is uitgegeven. In uw onderzoek gaat u naar het laatste onderdeel 'Deponering' en klikt u op 'Toevoegen'. U geeft allereerst aan of er een deponering heeft plaatsgevonden. Als er nog geen deponering heeft plaatsgevonden, dan geeft u hiervoor een toelichting. Als er wel een deponering heeft plaatsgevonden, dan geeft u aan
op welke datum dit heeft plaatsgevonden. U geeft aan of er een bewijs van deponering is afgegeven en voegt dit bewijs als bestand toe aan de registratie. Als er geen bewijs van deponering is afgegeven, dan geeft u dit aan en geeft u een toelichting. U sluit de registratie van de deponering af door op 'Opslaan' te klikken. Als u geen bewijs van deponering heeft, dan heeft u de mogelijkheid om dit, als het bewijs wel is afgegeven, later aan te passen. Hiervoor gaat u in het overzicht van uw onderzoek naar de sectie 'Deponering' en kiest u voor 'Wijzigen'.
Als de registratie van uw onderzoek compleet is, kunt u uw onderzoek afmelden. Klik hiervoor in het overzicht van uw onderzoek op 'Afmelden'. U wordt gevraagd om te bevestigen dat de ingevoerde gegevens waarheidsgetrouw zijn. Als u dit heeft geregistreerd, dan kunt u uw onderzoek afmelden.
Registreren van een vondst. Voor het registreren van een vondst logt u in in Archis. Op de hoofdpagina kiest u voor 'Nieuwe vondstmelding'. U begint de registratie van uw onderzoek met het registreren van uw onderzoeksgebied. U selecteert het type bodem waarin u de vondst heeft gedaan. U selecteert de regio en het coördinatenstelsel waarmee u de vindplaats wilt registreren.
[U kunt onderzoeken op landbodem alleen Nationaal registreren met het RD-coördinatenstelsel.]
Om de locatie van uw vondst te tekenen, opent u de tekentool. Er verschijnt een scherm waarin u verschillende kaartlagen kunt selecteren die het tekenen ondersteunen. De beschikbare kaart en kaartlagen zijn afhankelijk van het door u gekozen coördinatenstelsel. Om een vindplaats in te tekenen, kiest u de tekenlaag en vervolgens het stip-instrument. Klik binnen uw eerder geselecteerde onderzoeksgebieden op de locatie van uw vindplaats. Op de overzichtspagina ziet u een samenvatting van uw locatie. Kies 'Volgende' als de weergave correct is om door te gaan met het registratieproces. Wilt u het gebied aanpassen? Kies dan voor 'Verwijder locatie' en begin opnieuw.
Op de volgende pagina registreert u de gegevens over uw vondst. U geeft aan wanneer u de vondst heeft gedaan en vult de datum in. De plaatsnaam wordt automatisch ingevuld op basis van uw tekening. U kunt deze wijzigen zonder dat dit de getekende locatie beïnvloedt. U voert een toponiem in voor de locatie van uw vondst. U geeft aan of uw vondst openbaar is. De locatie en vondst kunnen door archeologische professionals worden ingezien in Zoeken & Vinden. Kiest u voor 'LocatieVertrouwelijk', dan is alleen de vondst door archeologische professionals in te zien via Zoeken & Vinden. Vertrouwelijk is: zowel de locatie als de vondst zijn niet zichtbaar voor archeologische professionals. U beschrijft hoe u de vondst heeft gedaan. U geeft een beschrijving van uw vondst. En u kunt relevante bestanden toevoegen ter ondersteuning van uw melding.
Als u alle benodigde gegevens heeft ingevuld, klikt u op 'Volgende' om verder te gaan. In deze stap registreert u details over de vondsten, sporen, structuren en complexen die u heeft aangetroffen. Via de tabbladen navigeert u tussen de verschillende objecttypen. Per object voert u de gevraagde gegevens in en voegt u relevante bestanden toe. Na het invoeren klikt u op 'Opslaan' om de registratie vast te leggen. Voor elke vondst, spoor, structuur of complex voert u apart de gegevens in. In het overzicht ziet u al uw opgeslagen objecten. Het object wordt toegevoegd aan het overzicht. Wanneer u alle relevante objecten heeft opgeslagen, klikt u op 'Volgende'. Als u alle gegevens heeft ingevoerd, keert u terug naar de overzichtpagina van uw melding. U controleert of alle gegevens juist zijn en klikt op 'Afmelden'. U wordt gevraagd om te bevestigen dat de ingevoerde gegevens waarheidsgetrouw zijn. Als dit het geval is, kunt u uw vondstmelding afmelden. Heeft u vragen over Archis of Zoeken & Vinden? Op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vindt u meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen. U kunt uw vragen of opmerkingen ook sturen naar archismeldpunt@cultureelerfgoed.nl.
[Logo Rijksoverheid. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Heeft u vragen of opmerkingen? Archismeldpunt@cultureelerfgoed.nl. Kijk op cultureelerfgoed.nl.]
Veelgestelde vragen

Een geschiedenis van Archis
De afgelopen acht jaar is een reeks aan initiatieven rondom Archis uitgevoerd, waarbij allerlei vernieuwingen, aanpassingen en aanvullingen zijn gerealiseerd. Vanuit de gedachte ‘Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt’, is deze geschiedenis beschreven en vastgelegd in RAM 291: Een geschiedenis van Archis.