Instandhoudingssubsidie aanvragen

Komt u in aanmerking voor de instandhoudingssubsidie? Dan kunt u deze jaarlijks van 1 februari tot en met 31 maart voor een periode van 6 jaar aanvragen.

U kunt uw aanvraag digitaal of op papier indienen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De digitale module en aanvraagformulieren zijn op deze pagina te vinden.
Meer informatie over de vereiste bijlagen vindt u op de pagina Aanvraag instandhoudingssubsidie voorbereiden.

Aanvragen die vóór 1 februari of ná 31 maart verstuurd zijn, worden niet in behandeling genomen. Ook als de werkzaamheden al zijn gestart voordat de subsidie is toegekend, komt u niet in aanmerking voor subsidie.

Online aanvragen

Met het digitale subsidieportaal kunt u subsidie online aanvragen. Hierin kunt u uw aanvraag voorbereiden en deze vanaf 1 februari 2019 verzenden. Het systeem leidt u in elf stappen door de aanvraag en geeft uitleg bij de vragen. Ook de vereiste bijlagen dient u online in. U voorkomt hiermee dat uw aanvraag incompleet is en dat u nog documenten moet nasturen en de afhandeling vertraging oploopt.

In de digitale module heeft u soms een machtigingsformulier of een formulier medeondertekening nodig.

Inloggen met DigiD of eHerkenning

U vraagt de subsidie online aan met behulp van DigiD (voor particuliere eigenaren) of eHerkenning (voor bedrijven). Zorg dat u uw inloggegevens ruim voor de tijd beschikbaar hebt.

Voor bedrijven: kies bij het aanvragen van een eHerkenning-account betrouwbaarheidsniveau 2 van het eHerkenningsmiddel.

Schriftelijk aanvragen

Een aanvraag indienen via internet gaat het snelst. Dient u hem toch liever in op papier? Volg dan de onderstaande stappen. Ook eventuele wijzigingen en aanvullingen na inzending verlopen schriftelijk.

Zo dient u uw aanvraag schriftelijk in:

  1. Vul het aanvraagformulier in op de computer en sla het op als pdf-bestand
  2. Druk het af en onderteken het
  3. Zet digitale bestanden, zoals een begroting in Excel, op cd-rom of dvd en bundel uw documentatie en bijlagen (per aanvraag)
  4. Verstuur het formulier met toebehoren gebundeld per post of lever het af bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.

Let op: Aanvraag die per post wordt verstuurd, moet een poststempeldatum hebben van uiterlijk 31 maart. Wilt u zeker zijn van een poststempel binnen de termijn, dan is het verstandig de post aangetekend te versturen.

Aanvraagformulieren

Het aanvraagformulier bestaat uit een algemeen gedeelte en een bijlage, afhankelijk van de monumentcategorie; gebouwd, groen of archeologisch. Voor meer aanvragen in dezelfde categorie is apart een extra bijlage toegevoegd.