- Verplicht bij een aanvraag voor een zelfstandig onderdeel: een overzichtskaart waarop alle kadastrale percelen in eigendom van de aanvrager zijn aangegeven voor zover liggend binnen de begrenzing van het archeologisch rijksmonument. Op een kaart geeft u door aanduiding van de kadastrale percelen (zo mogelijk met perceelnummers) aan welk deel van het archeologisch rijksmonument van u is. Voor de kaart kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een kopie van een kadastrale kaart of een kopie van de kaartbijlage bij het aanwijzingsbesluit van het archeologisch rijksmonument. De kopieën dienen op schaal te zijn.
- Het uitgangspunt van de Subsidieregeling instandhouding monumenten is dat de subsidie bestemd is voor onderhoud. Indien er sprake blijkt van meer dan reguliere werkzaamheden en/of beperkt herstel, zijn in aanvulling op het inspectierapport voldoende gegevens en bijlagen nodig waaruit de technische of fysieke staat van het rijksmonument of zelfstandig onderdeel nauwkeurig blijkt en waarmee de noodzaak van de ingrepen nader wordt onderbouwd. Hierbij kunt u denken aan:
- tekening bestaande en nieuwe situatie (opname- en plantekening)
- tekeningen constructiedetails (bestaand en nieuw)
- tekeningen details (bestaand en nieuw), zoals doorsneden of profielen
- archeologisch rapport
- grondmechanisch rapport
- hydrologisch rapport
- bodem-geochemisch rapport
Hieronder leest u de toelichting op deze bijlagen.
Tekening bestaande situatie (opnametekening)
Overzichtstekening (leesbare schaal en met schaalstok) van het archeologisch rijksmonument of zelfstandig onderdeel, waarop zijn aangegeven:
- de elementen als bedoeld in vraag A6.09 (grafheuvels, hunebedden etc.);
- verwijzingen naar eventuele bijgevoegde detailfoto’s (overeenkomstig genummerd);
- de locatie van profieltekeningen.
Deze tekening geeft de toestand weer ten tijde van het opstellen van het instandhoudingsplan. Op deze tekening wordt aangegeven: • de plaats van de gebreken;
- de omvang en ernst van de gebreken.
Tekening nieuwe situatie (plantekening)
Overzichtstekening (leesbare schaal en met schaalstok) van het rijksmonument of het zelfstandig onderdeel, waarop zijn aangegeven:
- de elementen als bedoeld in vraag A6.09 (grafheuvels, hunebedden etc.);
- verwijzingen naar eventuele bijgevoegde detailfoto’s (overeenkomstig genummerd);
- de locatie van profieltekeningen.
Deze tekening geeft de toestand weer zoals die gewenst wordt/bedoeld is na uitvoering van het instandhoudingsplan. Op deze tekening worden aangegeven:
- alle geplande wijzigingen ten opzichte van de bestaande toestand;
- de fasering van de geplande instandhoudingswerkzaamheden.
Tekeningen constructiedetails (bestaand en nieuw)
Bouwkundige tekening (schaal 1:100 en/of 1:20 en/of 1:5 en/of 1:1 en met schaalstok) van kenmerkende onderdelen van constructieve aard (voor zover deze van bouwkundige aard zijn, zoals ruïnes of hunebedden) waarop is aangegeven de: vorm, omvang en constructieve opbouw van het onderdeel en specifieke kenmerken van het onderdeel.
Deze tekeningen zijn nodig, indien bijvoorbeeld sprake is van restauratie/herinrichting waarbij elementen nodig zijn om het waterpeil te verhogen (damwand, sluisje), ondersteuningen van instortende mijngangen en dergelijke.
Tekeningen details (bestaand en nieuw), zoals doorsneden of profielen
Tekeningen van de doorsnede van het onderdeel, waarop zijn aangegeven:
- het profiel
- horizontale en verticale schaal
- maateenheid ten opzichte van N.A.P.
- legenda
- verwijzingen naar de bijgevoegde detailfoto’s (overeenkomstig genummerd)
Deze tekeningen zijn nodig, indien bijvoorbeeld sprake is van restauratie van elementen die van belang zijn voor de zichtbaarheid van een grafheuvel in de oude toestand, met de geplande afdekking en ophoging.
Archeologisch rapport
Een archeologisch rapport is een rapport waarin enkele archeologische aspecten van een rijksmonument nader zijn toegelicht. Het kan bijvoorbeeld gaan om de diepteligging van de archeologische resten en lagen of de conserveringstoestand. Het archeologisch rapport dient ter ondersteuning van de te treffen ingrepen, waaruit moet blijken dat deze inderdaad de instandhouding van het rijksmonument ten goede komen. Dit rapport is nodig, indien bijvoorbeeld beter zicht moet worden verkregen op de te consolideren objecten. Te denken valt aan de exacte locatie en het juiste profiel bij consolidatie van een grafheuvel.
Grondmechanisch rapport
Rapport van een ter zake deskundige met de opname van de aard en omvang van eventuele grondmechanische problemen en het advies voor de oplossing ervan.