Dirt and Dirt Removal | Paintings Conservation

Deze publicatie is Engelstalig

Dit is de eerste publicatie van zes in de reeks Paintings Conservation van zes over het conserveren van schilderijen op doek en paneel. Deze publicaties zijn gemaakt voor conservatoren die op de hoogte willen blijven van de snel veranderende technieken die gebruikt worden binnen hun werkveld. De brochure Dirt and Dirt Removal geeft uitvoerende conservatoren meer inzicht in de technieken van het verwijderen van vuil van schilderijen. Het gaat dieper in op waar vuil op schilderijen uit bestaat, hoe dit vastzit op het oppervlakte, ethische redenen om vuil te verwijderen, en de procedure hoe dit vervolgens te doen. 

Kennisuitwisseling

De erfgoedzorgpraktijk ontwikkelt zich in een snel tempo. Grotere instellingen die de mogelijkheid hebben om stappen te zetten binnen de ontwikkeling en toepassing van nieuwe methoden, hebben met name de kennis in huis. Kleine en middelgrote musea hebben vaak minder of geen mogelijkheden om een conservator permanent in te huren om hun collectie te verzorgen, en sturen schilderijen vaak naar externe partijen toe om te laten restaureren. Voor conservatoren die niet bij de grote musea werken, is kennis over het conserveren vaak niet toegankelijk. Deze reeks brochures is bedoeld om dit op te vangen.

Het belang van deze brochures kwam naar boven tijdens een serie masterclasses en conferenties die de stichting Cultuur Inventarisatie in de periode 2012-2020 heeft georganiseerd in India, Rusland en Cuba. Deze bijeenkomsten – waarbij kennisuitwisseling en -opbouw in relatie tot de lokale context centraal stond – werden georganiseerd in samenwerking met SRAL – The Conservation Institute, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Nederlandse ambassades in de partnerlanden van het programma Internationale Erfgoedsamenwerking.

De Engelstalige brochures in de serie Paintings Conservation:

  1. Dirt and Dirt Removal
  2. Varnish Removal
  3. Consolidation of Flaking Paint (verschijnt in 2022)
  4. Filling Losses in Paint (verschijnt in 2022)
  5. Structural Conservation of Canvas and Panels (verschijnt in 2022)
  6. Varnishing and Inpainting. (verschijnt in 2022)
Cover met daarop een schilderij van een straatje met huizen en een straatlantaarn
Beeld: ©RCE
Cover van de publicatie Dirt and Dirt Removal

Colofon

Auteurs: Julia M. van den Burg (MA PD. Res.; Private conservator), Kate Seymour (MA (Hons, MA; Head of Education and Senior Painting Conservator, Stichting Restauratie Atelier Limburg)
Redactie: Klaas Jan van den Berg (RCE), Lia Gorter (Foundation for Cultural Inventory, SCI)
Reeks Paintings Conservation: zes brochures over het conserveren van schilderijen op doek en paneel

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2022.

De brochures zijn geschreven en gefinancieerd binnen het programma Internationale Erfgoedsamenwerking van de RCE. Alle brochures worden in 2022 gepubliceerd.