Klimaatbeheersing in monumentale kerken

Deze brochure zet de voor- en nadelen op een rij van veelgebruikte klimaatsystemen in monumentale kerken.

Voor- en nadelen verwarmingssystemen kerken

Historische kerkgebouwen zijn met hun hoge gewelven, dikke muren en grote vensters vaak lastig warm te krijgen. De temperatuur waarbij de meeste bezoekers zich behaaglijk voelen, is vaak ongunstig voor het vochtgevoelige, historische interieur. Daarbij kunnen de stookkosten ook flink oplopen. Het is dan ook de kunst om een compromis te vinden in behaaglijkheid, behoud van het historisch erfgoed en energiegebruik. Deze brochure belicht veelgebruikte verwarmingssystemen en aanvullende maatregelen om zo tot een optimale klimaatbeheersing te komen.

Colofon

Reeks: Gidsen Cultuurhistorie
Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016