Omgaan met objecten in tuinen en parken

Dit informatieblad bevat reinigingstips en andere aanbevelingen om verval en schade aan objecten in parken en tuinen te voorkomen.

Objecten in tuinen en parken

Deze brochure bundelt allerlei tips die praktisch, eenvoudig en onmiddellijk toepasbaar zijn. Zo wordt geadviseerd om kwetsbare objecten in de winter af te dekken. Beelden, vazen en ornamenten in de buitenlucht hebben veel te verduren. Regen en vorst hebben vrij spel en vuil en bladeren hechten zich gemakkelijk vast. Elk materiaal kent zijn eigen problemen. Zo is marmer niet goed bestand tegen het Nederlandse klimaat, en verliest op den duur zijn gladheid. Wanneer een object eenmaal is beschadigd, is een ingrijpende restauratie vaak noodzakelijk. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om (verdere) schade te voorkomen.