Landschapstalentprijs

In 2022 is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gestart met de organisatie en uitreiking van de Landschapstalentprijs. De prijs is bedoeld voor jonge erfgoedprofessionals werkzaam op het gebied van landschap, ontwerp en ruimtelijke ordening in Nederland. Naast deze prijs organiseert de RCE sinds 2014 de Monumententalentprijs, sinds 2017 de Museumtalentprijs en sinds 2020 de Archeologietalentprijs.

De RCE verzorgt de uitvoering en financiering van deze stimuleringsprijs voor jong talent in opdracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De prijs bevordert de verbinding tussen generaties in de erfgoedlandschapssector en genereert positieve (publicitaire) aandacht voor dit domein in het algemeen, en voor de ontwikkeling van jonge professionals in het bijzonder.

Drie finalisten ontvangen een geldprijs voor een zelf in te vullen ontwikkeltraject. De winnaar ontvangt €3.000 en de twee andere finalisten elk €1.000. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Landschapssymposium van de RCE en Staatsbosbeheer op 30 juni 2022.

Criteria

  • Genomineerde is jonger dan 32 jaar op het moment van uitreiking van de prijs.
  • Besteedt in het werkpakket een groot deel van de tijd aan landschappen en is op een professionele manier met landschap, ontwerp en/of ruimtelijke ordening bezig.
  • Legt op innovatieve wijze verbinding tussen meerdere werkvelden, zoals bedrijfsleven, wetenschap, maatschappij, onderwijs, etc.
  • Heeft de ambitie om deel te nemen aan een (betaald) persoonlijk ontwikkelingstraject.
  • Is betaald werkzaam in het Nederlandse landschapsdomein, in loondienst of als zelfstandige.
  • Heeft visie op het inzetten van vernieuwende presentatiewijzen om de toegankelijkheid van erfgoedlandschappen voor een breder of nieuw publiek te vergroten.

Drie finalisten bekend

Uit twaalf aanmeldingen heeft de jury drie jonge professionals gekozen die meedingen naar de titel Landschapstalent 2022. Zij onderscheiden zich door hun visies op het landschapsdomein en innovatieve werkwijzen. Het zijn:

  • Janin Hekman (Arcadis)
  • Jasper Nillessen (Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten)
  • Rianne Luring (Landschapsbeheer Groningen)

De winnaar van de Landschapstalentprijs wordt op 30 juni 2022 bekendgemaakt tijdens het Symposium Landschap Verbindt van de RCE en Staatsbosbeheer. 

[Tekst gaat verder onder de afbeelding] 

Twee vrouwen en één man op drie portretfoto's naast elkaar.
De finalisten van de Landschapstalentprijs 2022. V.l.n.r.: Janin Hekman, Jasper Nillessen en Rianne Luring

Juryleden

De jury van de Landschapstalentprijs bestaat uit:

Arjan de Zeeuw, juryvoorzitter en directeur Kennis & Advies RCE

Ben Kuipers, Landschapsarchitect, voorzitter NVTL

Elyze Storms-Smeets, Historisch geograaf, docent Wageningen University & Research

Sylvo Thijsen, directeur Staatsbosbeheer

Theo Spek, Hoogleraar Landschapsgeschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen