Youri van den Hurk wint W.A. van Es-prijs 2020

De W.A. van Es-prijs 2020 is dit jaar gewonnen door dr. Youri van den Hurk (University College Londen). De prijs is dit jaar voor de 31e keer uitgereikt.

Winnaar Van Es-prijs Youri van den Hurk
Winnaar Youri van den Hurk

De W.A. van Es-prijs is een stimuleringsprijs voor jong onderzoekstalent op het gebied van de Nederlandse archeologie. Aan de prijs, die jaarlijks tijdens de Reuvensdagen wordt uitgereikt, is een oorkonde verbonden en een geldbedrag van € 2000 beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De W.A. van Es-prijs wordt alternerend uitgereikt voor een proefschrift en een masterscriptie. Dit jaar gaat de prijs naar het beste proefschrift van de afgelopen twee jaar.

Middeleeuwse walvisvaart

De jury was onder de indruk van het omvangrijke proefschrift van Youri van den Hurk met als titel On the hunt for medieval whales – zooarchaeological, historical and social perspectives on catacean exploitation in medieval northern and western Europe. Het onderzoek richtte zich niet alleen op de exploitatie van walvissen in de middeleeuwen, maar biedt ook een handleiding tot een accurate determinatie van archeologische fragmenten van walvisachtigen door een combinatie van natuurwetenschappelijk technieken (ZooMS) en vele metingen van walvisbotten.

Officiële uitreiking verplaatst naar 2021

Vanwege de corona-maatregelen is de toekenning van de prijs vandaag bekendgemaakt tijdens de Reuvens-digi-dag, de online versie van de Reuvensdagen. De feestelijke uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de Reuvensdagen 2021, tegelijkertijd met de W.A. van Es-prijs 2021 voor de beste scriptie over de periode 2019-2021.