Reuse, Redevelop and Design: How the Dutch Deal with Heritage

Deze publicatie schetst herbestemming als nieuwe toekomst voor vastgoed aan de hand van 20 inspirerende herbestemmingsprojecten.

Deze in 2020 geupdate publicatie is verkrijgbaar via uitgever.

Hergebruik

Nu de eerste editie van het boek ‘Reuse, Redevelop and Design. How the Dutch Deal with Heritage” uitverkocht is, hebben Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en uitgever NAi-010 een herdruk gepubliceerd.

Er is een groeiende buitenlandse vraag naar deze publicatie die vertelt hoe Nederland omgaat met adaptief hergebruik. In deze tweede uitgave zijn drie recente projecten toegevoegd: De voormalige spoorwegwerkplaats in Tilburg, het voormalige kloostercomplex Mariënhage in Eindhoven en het Amsterdam Burgerweeshuis. Dit betekent ook dat drie eerder opgenomen cases vervallen: het voormalige postdistributiekantoor in Rotterdam, luchthaven Ypenburg en paleis Soestdijk.

Het boek begeleidt de tentoonstelling onder dezelfde naam die inmiddels al vele landen heeft bezocht. Het doel van dit Gedeeld Cultureel Erfgoed project is niet om het buitenland te vertellen wat ze moeten doen, maar om het debat over adaptief hergebruik te starten, in het besef dat de Nederlandse aanpak niet tijdloos is. Als de omstandigheden veranderen, zal deze praktijk veranderen. En dan is het goed om te weten hoe anderen hiermee omgaan. De huidige "interventiearchitectuur", die zijn oorsprong heeft bij Italiaanse architecten als Scarpa en Rossi, is een modieus fenomeen geworden. En mode heeft meestal een beperkte levensduur. De RCE gebruikt altijd de tentoonstelling en het boek in combinatie met workshops en lezingen in samenwerking met Nederlandse architecten.

Deze publicatie is alleen in het Engels beschikbaar.

Colofon

Auteurs: Paul Meurs en Marinke Steenhuis met bijdragen van: Jean-Paul Corten, Frank Strolenberg, Sander Gelinck en Lara Voerman.
ISBN: 978-94-6208-571-8
Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed, nai010, 2020