Financieringsmogelijkheden

Voor de verduurzaming van uw monument zijn verschillende financieringsmogelijkheden. Hieronder enkele relevante links.

Monumenten.nl

Monumenteigenaren die op zoek zijn naar financiering kunnen bij het Restauratiefonds, de gemeente en de provincie terecht voor een financiering voor duurzame maatregelen. Op monumenten.nl een overzicht.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf of wordt deze uw hoofdverblijf direct na renovatie? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen.

Subsidie voor energieadvies VvE

Wilt u weten hoe u in uw gebouw(en) de energieprestaties kunt verbeteren? Wat de kosten zijn? Of wat het gaat opleveren? Laat dan een energieadvies opstellen. Daarmee legt u de basis om de juiste (isolatie)maatregelen te nemen voor uw gebouw. De subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) biedt subsidie voor energieadvies.

Subsidie voor energiebesparende isolatiemaatregelen VvE

Bent u met uw Vereniging van Eigenaars (VvE) van plan uw gebouw(en) energiezuiniger te maken? Maak dan gebruik van de subsidie voor energiebesparende isolatiemaatregelen voor VvE’s. Dit moeten minimaal 2 maatregelen zijn, zoals isolatie van spouwmuur, gevel, dak, vloer en/of glas.

Deze subsidie valt onder de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Aanvragen is mogelijk tot en met 31 december 2023.

Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)

Bent u eigenaar van een rijksmonument dat volgens de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) géén woonhuis is? Dan komt u in aanmerking voor deze subsidieregeling.

Subsidieregeling verduurzaming maatschappelijk vastgoed (Dumava)

De regeling is 3 oktober 2022 geopend en op de eerste dag waren er al meer aanvragen dan geld beschikbaar is. Het kan zijn dat niet alle aanvragen worden goedgekeurd. En soms worden aanvragen weer ingetrokken. U kunt nog een aanvraag doen, maar de kans is klein dat u subsidie krijgt. Bent u uw aanvraag nog aan het voorbereiden? Ga daar dan vooral mee door. DUMAVA gaat begin januari 2024 nog een keer open. RVO doet op dit moment haar best om deze datum naar voren te halen.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)

Verduurzaam uw productieproces, gebouw of te verhuren woning met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp en een zonneboiler.