Bijzondere schenking kindertekeningen van AMICA Foundation voor Rijkscollectie RCE

Op de internationale Dag van het Kind zijn meer dan 700 kindertekeningen van de AMICA Foundation toegevoegd aan de Rijkscollectie RCE. De eerste tekening van deze bijzondere schenking is overhandigd aan Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Barbera Wolfensberger, Directeur-Generaal van OCW. Annefie van Itterzon, oprichter van de AMICA Foundation, en vrienden van de stichting waren aanwezig bij de feestelijke overdracht in CollectieCentrum Nederland.

De collectie kindertekeningen

Annefie van Itterzon, beeldend kunstenaar en kunstpedagoog, kwam in de jaren 80 van de vorige eeuw tot de conclusie dat bijna niemand kindertekeningen bewaart. Terwijl toch vele beroemde kunstenaars, bijvoorbeeld Paul Klee, Wassily Kandinsky en die van de CoBrA-groep, de spontaniteit van de kindertekening hogelijk waardeerden en belangrijk vonden voor hun ontwikkeling. Van Itterzon bedacht daarom een uitwisselingsproject. Meer dan 40 jaar lang gaf ze vrienden die naar verre oorden afreisden behalve Nederlandse kinderkunst ook pennen, krijt, verf en papier mee. Hiermee konden ze op de plaats van bestemming kinderen laten tekenen. Het resultaat is een schat aan beeldmateriaal uit tientallen landen. Het geeft ons een goed beeld van wat zich de afgelopen decennia in de wereld van het kind heeft afgespeeld.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Vier vrouwen staan naast een doos met kindertekeningen
V.l.n.r.: Barbera Wolfensberger (OCW), Rosanne Hilverda (AMICA Foundation), Susan Lammers (RCE) en Annefie van Itterzon (AMICA Foundation)

De schenking in de Rijkscollectie RCE

Op 1 juni 2022 zijn meer dan 700 kindertekeningen van de AMICA Foundation toegevoegd aan de Rijkscollectie RCE. Kunstwerken in deze collectie zijn op verschillende manieren verworven: door aankopen en opdrachten, schenkingen en legaten, of overdrachten. De kindertekeningen zijn nu beschikbaar voor bruikleen, bijvoorbeeld voor tijdelijke en vaste tentoonstellingen in musea in binnen- en buitenland, aan niet-museale instellingen en overheidsgebouwen.

Kleurrijke voorstelling van denkbeeldige vogel
Miriam, Vogel, 1996, dekverf op papier, 40 x 40 cm, inv.nr. AB28600

Lees ook de blog 'Een vroege Miriam', ons Kunstwerk van de maand.