Een vroege Miriam

Weblog

Een vroege Corneille? Een jeugdwerk van Karel Appel? Nee! Het is een echte Miriam en ze was 7 jaar toen ze deze vogel schilderde.

Kleurrijke voorstelling van denkbeeldige vogel
Miriam, Vogel, 1996, dekverf op papier, 40 x 40 cm, inv.nr. AB28600

De tekening maakt deel uit van een verzameling van meer dan 700 kindertekeningen die Annefie van Itterzon en haar dochter Rosanne Hilverda onlangs aan de Rijksdienst schonken. Van Itterzon, beeldend kunstenaar en kunstpedagoog, realiseerde zich al in het begin van haar loopbaan dat kinderkunst zelden werd bewaard. Ze bedacht een uitwisselingsproject.

Vanaf 1980 gaf ze vrienden en vriendinnen die naar verre oorden reisden behalve de door haar verzamelde Nederlandse kindertekeningen ook pennen, krijt, verf en papier mee, om op de plaats van bestemming kinderen te laten tekenen. Die mochten het grote, witte vlak helemaal naar eigen idee vullen en dat werkte niet alleen verblijdend maar dikwijls ook louterend. De kinderen tekenden – vaak voor het eerst – hun dagelijks leven, familie, vrolijke gebeurtenissen, (religieuze) feesten, dromen, maar ook oorlogservaringen, feeën die het coronavirus verjagen en natuurrampen. Alles wat zich in de jeugdige hoofden afspeelde vond een weg naar het papier. Het resultaat is een schat aan beeldmateriaal uit tientallen landen, dat ons een fantastisch beeld geeft van wat mondiaal de afgelopen decennia in de wereld van het kind is gebeurd.

De Rijkscollectie omvat niet alleen museale kunst, maar ook cultureel erfgoed in brede zin. Daar is deze kinderkunst een prachtige aanvulling op. De tekeningen reiken ons de hand naar onze eigen kindertijd. Want om met acteur Jozef van den Berg te spreken: wie vergeet dat hij ooit kind is geweest wordt later een vervelend groot mens…