8 maart: vrouwendag!

Weblog

‘Baas in eigen buik’, ‘Wij vrouwen eisen’ of ‘Geen dag, maar een jaar voor de vrouw...’ Wie kent niet de leuzen waarmee vrouwenorganisaties en feministische actiegroepen aandacht vragen voor vrouwenrechten? Vanaf het begin van de 20ste eeuw wordt op 8 maart aandacht besteed aan thema’s zoals zorg en arbeid, economische ongelijkheid, seksueel geweld en onderdrukking. 

Het  vrouwenteken, de cirkel met een plus eronder, is voor een kwart afgebeeld erin zijn verfspatten. Eronder de tekst: internationale vrouwendag, 8 maart, tegen onderdrukking en tegen uitbuiting
Onbekende ontwerper/drukkerij, Bevrijding (uitgever), Internationale vrouwendag 8 maart [1979], lithografie, 64,5 x 50 cm, inv.nr. ABAF2214

Internationale Vrouwendag heeft zijn oorsprong in 1908 in New York, toen vrouwen staakten tegen hun slechte arbeidsomstandigheden. Het jaar daarop stelde de Duitse socialiste Clara Zetkin voor om 8 maart voortaan als Vrouwendag te bestempelen. Zij vond gehoor, en in de loop der jaren, in Nederland vanaf 1912, werd 8 maart volop gevierd met conferenties, demonstraties en bijeenkomsten. Er werden lakens uit de ramen gehangen en in onnoemlijk veel steden klonk de hele dag het geklop van lepels op pannetjes. In 1978 erkenden de Verenigde Naties Internationale Vrouwendag. 

Kunstenaars en ontwerpers vervaardigden affiches voor deze dag. In de grote collectie affiches van de Rijksdienst vond ik deze over de ‘vrouwenstrijd: tegen onderdrukking en tegen uitbuiting’. Het vrouwenteken, de cirkel met een plus eronder, is voor een kwart afgebeeld en waar doorgaans de gebalde vuist is te zien, heeft de ontwerper stevig met zijn verfkwast gespat waarmee hij de kracht van strijdende vrouwen weergaf. 

Er is overigens ook een Mannendag, al wordt die alleen in Rusland en de voormalige Sovjetrepublieken gevierd.