Wrakkenyoga en de open dag

Weblog

Week 3 is aangebroken van de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland in Zeewolde. Deze week was weer gevuld met vele activiteiten in zowel Batavialand als op de opgravingssite zelf. Bovendien was op zaterdag de door ons georganiseerde open dag.

Wrakkenyoga
Wrakkenyoga: op onmogelijke posities het wrak blootleggen

Tekenen, documenteren en graven

Deze week stond in het teken van het tekenen en documenteren van de tot nu toe gevonden en schoongemaakte balken en planken van de ZO31. Dit bleek een lastig, maar leuk karwei aangezien de tekeningen gemaakt worden op een schaal van 1:20 waardoor de metingen erg precies moeten zijn. Het schip ligt nu in zijn geheel vrij en om op het wrak te lopen zijn paden van zandzakken gemaakt. De zandzakken verdelen netjes het gewicht over het hout waardoor je op de zakken kan staan zonder het wrak te beschadigen. Hierdoor konden de meeste plekken op het schip bereikt worden en met wat lenigheid van onze kant is alles schoongemaakt en ingemeten. Dit was voor ons te vergelijken met yoga, een ware wrakkenyoga!

Scheepswrak veldschool 2022
Studenten aan het werk

Gravend onderzoek

Verder zijn er een aantal balken en planken verwijderd uit het wrak om ruimte te maken voor meer gravend onderzoek. Het eruit halen van deze balken en planken zorgde voor gemengde gevoelens. De balken moesten eruit maar hiermee sloop je ook een deel van het wrak. Dit bewees maar weer dat archeologie een erg leuk maar destructief vak kan zijn.

Batavialand

In Batavialand is een nieuwe groep studenten aan de slag gegaan met de workshops die in de vorige blog zijn beschreven. De workshops over de conservering van hout en metaal en de rondtocht over de reconstructie van de Batavia waren weer erg interessant. Hiermee werd voor ons een groot deel van de constructie van een schip duidelijk. Verder was de tour door het depot ook zeker de moeite waard. In het depot staan onder andere scheepsinventarissen van verschillende wrakken. Dit gaf een mooi idee van wat er nou precies werd meegenomen op een schip vroeger door de schipper en zijn knechten.

Open dag Veldschool Scheepsarcheologie 23 juli 2022
Bezoekers krijgen uitleg over het wrak

Open dag

Het hoogtepunt van deze week was toch echt de open dag die op zaterdag 23 juli plaatsvond. In de ochtend waren wij er al vroeg bij om alle voorbereidingen te treffen. Hierbij moet u denken aan het afzetten van de looppaden en het ophangen van posters over onze topvondst (het puntneuskruikje). En bovenal zorgden wij ervoor dat het wrak er goed uitzag. De taken werden onderling verdeeld. We hadden bijvoorbeeld verkeersregelaars voor de auto’s en een ontvangstcomité die de mensen aan het begin van het terrein ontving. Na een korte introductie door het ontvangstcomité werden de mensen in groepen rondgeleid over het wrak. Hierbij werden verschillende onderdelen van de scheepsconstructie aangewezen en toegelicht door onze gidsen, bijvoorbeeld de braadspil die het groot zeil bediende of de huidplanken (de buitenkant van het schip) die overnaads (dakpansgewijs) gebouwd zijn. Met name het leven van de schipper sprak tot de verbeelding. Bezoekers konden foto’s maken en vragen stellen.

Kinderwaterschip_opendag_veldschool
Kinderwaterschip

Archeoloog voor een dag

In de ochtend was het al een drukte van jewelste en was het aardig aanpoten voor al onze gidsen. Tijdens de open dag hebben we in totaal 114 bezoekers mogen ontvangen. Onder wie een stel enthousiaste kinderen. Voor de kinderen was er de kans om archeoloog te zijn voor een dag. Naast het wrak was er een kids corner ingericht waarbij ze zelf (plastic)muntjes mochten opgraven en meenemen. Kapitein Wouter bewaakte het kinderwaterschip en liep af en toe een rondje mee rondom de opgravingsput. De bezoekers waren erg enthousiast over ons mooie waterschip. Dit maakte het rondleiden voor ons alleen maar leuker. Bedankt voor jullie enthousiasme en interessante vragen!

Al met al was het mooie en drukke week. Op naar de volgende en afsluitende week vol nieuwe vondsten en bevindingen.