Zien verduurzamen Doet verduurzamen - Boerderij Westbosch in Leidschendam

Boerderij Westbosch (1630) wordt door Melanie Bloem en haar gezin in oude luister hersteld én comfortabel en duurzaam gemaakt. De oorspronkelijke ramen van de koeienstal – waar nu gewoond wordt – hebben bijvoorbeeld binnenvoorzetramen gekregen, zodat het er lekker warm blijft. In de videoserie 'Zien verduurzamen Doet verduurzamen' komen eigenaren aan het woord over verduurzaming van hun monument. Laat u inspireren.

We bezitten deze boerderij nu iets meer dan vijf jaar.

We wonen hier vijf jaar maar we zijn nog steeds bezig zoals je hoort.

Ik ben Melanie Bloem. Ik woon met mijn man en kinderen sinds vijf jaar in Boerderij Westbosch.

Deze boerderij dateert uit 1630.

Het achterste monumentale stuk, dat is de koeienstal die dateert uit 1908.

Ja dit is eigenlijk de voorkant van de boerderij het oudste gedeelte en we hebben ook een paar oude ramen teruggevonden met deze roedeverdeling dus uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om deze roedeverdeling aan te houden voor ook de zijkant van het gebouw en die kans hebben we eigenlijk aangegrepen om tegelijkertijd dan ook monumentenbeglazing  daarin te laten maken.

Isolerende monumentenbeglazing is eigenlijk enkel glas wel met een isolerende werking maar ook wel met de bobbeling zoals je die eigenlijk ook bij monumentenglas hebt.

Dus oud glas is niet zo strak als we dat gewend zijn.

Dit zijn de oorspronkelijke gietijzeren ramen.

Die horen echt bij de koeienstal.

Om het ook comfortabel te
maken en ook energetisch goed...

hebben we hier achterzetbeglazing gemaakt met enkel isolerend glas in een stalen kader waardoor het ook in de winter lekker is en ook goed isoleert.

Om deze koeienstal tot woonruimte te maken hebben we hier allerlei isolatiemaatregelen toegepast.

En om dan uiteindelijk die ruimte te verwarmen hebben we zonnecollectoren op het dak van de garage en een warmtepomp die een groot deel van het seizoen die hele ruimte kunnen verwarmen.

Nou als je begint met het restaureren van zo'n boerderij en het verduurzamen dan is het eigenlijk heel belangrijk dat je start met een gesprek met een restauratiearchitect die je helpt om eerst te bekijken van wat zijn nou precies die monumentale waarden van zo'n pand.

Dus we zijn in gesprek gegaan met de gemeente ook met de monumentencommissie.

En dan ga je eigenlijk kijken van waar gaan we ingrepen doen in zo'n monument om het te maken naar deze tijd.

En uiteindelijk met al deze maatregelen zijn we nu voor dit gedeelte van de boerderij gekomen tot een label A dus dat is eigenlijk wel heel bijzonder voor een monument.