Zien verduurzamen Doet verduurzamen - Schweer bey der Beckehof Dieren

Het rijksmonumentale Schweer bey der Beckehof in Dieren, een hof met 35 woningen, is van 2011 tot 2013 gerenoveerd door woningcorporatie Vivare. Aan verduurzaming is gedaan in vorm van isolerende beglazing met stopverfafwerking voor 350 ramen, waardoor het dezelfde uitstraling heeft behouden als voorheen, en achterzetglas bij de kleinere ramen. De bewoners merken het in comfort én straks in de energierekening.

Zien verduurzamen Doet verduurzamen - Schweer bey der Beckehof Dieren

Mijn naam is Ilco Postma.
Ik ben projectleider bij Vivare en betrokken bij het beheer en onderhoud van ons monumentale bezit.

We zijn hier in Dieren bij het rijksmonumentale hofje Schweer bey der Beckehof.

Dit hofje is gesticht uit de nalatenschap van de Amsterdamse koopman Schweer bey der Becke.

Dit hofje bevat 35 woningen.

Vivare heeft het hofje verworven in 2000 en in 2011 tot 2013 is er grootschalig gerenoveerd door Vivare.

Vivare streeft naar een klimaatneutrale portefeuille in 2050 en we zetten in op bewustwording en we hebben oog voor de energiearmoede van onze huurders.

Veel oude woningen zijn slecht geïsoleerd waardoor misschien de huren wel laag zijn maar het energieverbruik van de woningen erg hoog waardoor alsnog de woonlasten hoog kunnen zijn van de huurders en ze misschien dat ook niet meer kunnen betalen.

Tijdens het planmatig onderhoud hebben we gekeken naar kansen voor verduurzaming en dat hebben we hier gevonden in het plaatsen van isolerende beglazing.

We hebben monumentenbeglazing geplaatst.
Dat heeft een hele dunne spouw waardoor het in het bestaande kozijn geplaatst kan worden.

Ook met een stopverf afwerking waardoor het de zelfde uitstraling heeft als voorheen.

Het lijkt ook op getrokken glas.

Er zit relatief veel glas in deze woningen vandaar dat deze maatregel dan ook een groot effect heeft.

Ik denk dat we wel 350 ruiten vervangen hebben en ongeveer evenveel achterzetbeglazing daarboven ook nog geplaatst hebben.

Bij de bovenlichten is vanwege de vele ruitjes achterzetbeglazing geplaatst.

Dat doen we voornamelijk om het karakter te behouden maar het is ook relatief duur om in kleine roederuitjes isolerende beglazing toe te passen.

Dan moet je vaak minimaal een halve vierkante meter afrekenen.

Als je vier van die kleine ruitjes hebt dan moet je vier keer een halve vierkante meter afrekenen.

Ik ben trots op het resultaat met name ook hoe het geplaatst is het zit er mooi strak in.

We hebben ook door laten rekenen wat het effect daarvan is.

We hebben hier gemiddeld één energielabel mee kunnen verduurzamen.

Voornamelijk in het comfort merken de bewoners dat het verbeterd is en ze zullen het ook gaan merken in de energierekening.

Als je wilt gaan verduurzamen dan zou ik het zeker gaan doen.

Zorg wel dat je van te voren goed onderzoek doet.

Dat hebben we hier ook gedaan, bouwhistorisch onderzoek, kleurhistorisch onderzoek om in ieder geval de juiste maatregelen te kunnen uitvoeren.

Ook goed afstemmen met de gemeente zodat wat je doet ook verantwoord is.