Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen - Ketelhuis Delft

In deze aflevering kunt u zich laten inspireren door het voormalige Ketelhuis in Delft.

Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen - Ketelhuis Delft

Ik ben Rikkert van Bellen.

Ik werk bij Vakwerk Architecten en wij hebben het voormalig ketelhuis van het TU Noord terrein in Delft gerestaureerd en verduurzaamd.

Het ketelhuis verzorgde de energie voor alle faculteitsgebouwen die hier omheen liggen.

Toen we het pand aantroffen had het 30 jaar leeg gestaan en heeft de tand des tijds ook echt wel zijn sporen nagelaten.

Dat gaf heel veel kansen om het in één keer goed aan te pakken dat het weer 100 jaar er tegenaan zou kunnen.

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat we niet verder moeten gaan op de manier hoe we op dit moment omgaan met fossiele brandstoffen.

Om het een gebouw van deze tijd te maken betekent dat je eigenlijk geen gebruik meer moet maken van fossiele brandstoffen.

Dat hebben we hier gerealiseerd door het pand van het gas te halen en te verduurzamen tot all-electric rijksmonument.

Wat we hebben gedaan is dat we overal de vloer hebben vernieuwd.

Doordat de staat van de vloer in een dusdanige conditie was dat hij eigenlijk in zijn geheel vernieuwd moest worden konden we goede vloerverwarming toepassen en dat heeft een voldoende groot oppervlak om ook in de winter voldoende warmte te genereren om aan de warmtevraag te voldoen.

Alle pannen zijn van het dak geweest.

Vervolgens hebben we die weer teruggelegd met een laag isolatie tussen het bestaande dakbeschot en de dakpannen.

We hebben alle ramen voorzien van isolerend dubbel glas.

We hebben niet ervoor gekozen om het hele gebouw in te pakken.

Zo hebben we op sommige plekken ervoor gekozen om aan de buitenzijde te isoleren en op andere plekken hebben we juist ervoor gekozen om aan de binnenzijde te isoleren.

Maar net wat er past bij het gebouw, waar het gebouw om vraagt.

Wat ik zelf bijzonder vind aan het pand is dat het al meer dan. 100 jaar de tijd heeft gehad om te worden wat het nu is.

Ik ben erg trots op het resultaat.

Ik denk dat we het gebouw echt weer geschikt hebben gemaakt voor de komende 100 jaar.