Zien verduurzamen Doet verduurzamen - Metaal Kathedraal in Utrecht

Laat u inspireren door de eigenaren van de Metaal Kathedraal in Utrecht die een centrum creëerden waar kennis gehaald en gebracht kan worden op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

Ik ben Abel, Abel Tattje en we zijn in Utrecht bij Metaal Kathedraal en Metaal Kathedraal is een oude Rooms-Katholieke kerk uit 1857 en is vandaag de dag biotoop van circulair leven.

Wat we willen met de Metaal Kathedraal is een centrum creëren waar kennis gehaald en gebracht kan worden op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

Neem bijvoorbeeld de zonnepanelen.

Wij hebben hier zonnepanelen op het dak liggen en circulariteit begint eigenlijk met de vraag van waar eindigen die zonnepanelen over 30 of over 50 jaar?

En met het beantwoorden van die vraag met we gaan een nieuw dak daarmee maken of we winnen die grondstoffen weer terug dan zitten we in de circulariteit.

En zo hebben wij de muren met schapenwol en schapenwol kan over 100 200 jaar gewoon één op één weer gebruikt worden als schapenwol.

Het waterdicht maken en het isoleren zijn de eerste stappen geweest.

En het isoleren hebben we gedaan op het dak met houtvezel platen en isofloc dat is een cellulose structuur wat er wordt ingespoten.

Sinds een jaar ligt het dak vol met 250 zonnepanelen die het dak als één geheel bedekken.

De benedenmuren zijn allemaal geïsoleerd.

Dat zijn eigenlijk de eerste stappen die we hebben genomen en daarna zijn we verder gegaan met zedemdakenhet aanleggen van een grijswatersysteem.

Als je circulair wil gaan verbouwen kijk dan inderdaad welke materialen je gebruikt en kijk ook waar die materialen over 30 jaar of bij afbraak of bij hergebruik weer terechtkomen zodat ze niet eigenlijk weer een extra belasting voor het milieu creëren.

We zullen ook echt moeten gaan teruggeven en zorgen voor een mooie wereld voor onze kinderen en geliefdes, onze ohana.