Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen - Ketelhuis in Ulft

DRU Industriepark in Ulft is een park met 7 industrieel erfgoed panden met fabrieken en een ijzergieterij en tegenwoordig is het getransformeerd naar een cultuurcluster met allerlei speelse functies.

Het DRU Industriepark is een park met 7 industrieel erfgoed panden met fabrieken en een ijzergieterij en tegenwoordig is het getransformeerd naar een cultuurcluster met allerlei speelse functies.

Ik ben de eigenaar van het ketelhuis, industrieel erfgoed.

In het ketelhuis heeft vroeger de verwarming gestaan en is nu helemaal opgeknapt.

We wilden een plek creëren waar we gezond, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen functioneren.

daardoor moesten we extreem goed isoleren en we hebben voor de stroomopwekking omdat we het energiezuinig willen hebben, zelfs 'nul op de meter' stroompanelen op het dak.

ondanks dat de zonnepanelen op een industrieel erfgoedpand liggen willen we dat zo goed mogelijk integreren omdat we geen legpuzzel wilden hebben zo noem ik het altijd maar met zonnestroompanelen dus we hebben de PV panelen volledig gedekt over het schuine dak op het zuidwesten.

Er zijn twee manieren om te na-isoleren in een pand.

Dat is direct achter de buitengevel een soort voorzetwand waar je goed isoleert of je gaat een tweede huid creëren eigenlijk dat je een nieuwe wand aan de binnenzijde neerzet en dat noemen wij een doos-in-doos constructie en voor de laatste optie hebben we gekozen omdat de authentieke buitengevel in het zicht blijft het monumentale karakter blijf je zien en je kunt die nieuwe wand aan alle nieuwbouweisen laten voldoen en heel goed isoleren zoals je dat zelf wilt.

We hebben wel heel erg goed opgelet door middel van zichtlijnen te creëren in het gebouw dat je in elke ruimte waar je in het gebouw zit daar kun je op twee plekken eigenlijk naar buiten toe kijken dus je krijgt voldoende daglicht en licht binnen.

We zijn echt trots op ons gebouw omdat het monument duidelijk intact is gebleven.

Mijn advies voor mensen die een monument gaan renoveren of verduurzamen zou zijn van ga in een vroeg stadium in overleg met de gemeente of de juiste instanties om de plannen te ontvouwen en toe te lichten en wellicht kunnen ze dan ook handig meedenken.