Klimaatverklaring voor erfgoedorganisaties

Welke ruimte is er om energie te besparen en toch een veilige omgeving voor onze collecties te bieden? 

Erfgoedorganisaties zoals musea, archieven en bibliotheken dragen zorg voor ons erfgoed en proberen de kwetsbare voorwerpen in deze enorme collectie zoveel mogelijk beschikbaar te stellen aan een breed publiek nu en in de toekomst.

Met dit klimaatcommuniqué willen wij enkele generieke uitgangspunten voor mogelijke aanpassingen aan uw binnenklimaat voorstellen, zodat u de collectie op een optimale wijze kunt behouden en presenteren zonder onnodig energieverbruik. Hiermee sluiten we aan bij het initiatief dat in 2014 door de internationale groep van grote tentoonstellingsbouwers (Bizot genoemd) is genomen om de eisen van het bruikleenverkeer tussen grote musea te versoepelen. Dit initiatief is vervolgens breed overgenomen door ICOM in samenwerking met I IC in de Environmental Guidelines ICOM-CC and I IC Declaration

De erfgoedorganisaties in Nederland en Vlaanderen die de verklaring momenteel ondersteunen:

 • Bonnefanten Museum
 • Stedelijk Museum
 • Museum voor Wereldculturen
 • Design Museum Gent
 • Gelderse Kastelen
 • KMSKA
 • Koninklijke Bibliotheek
 • Nationaal Archief
 • Historisch Centrum Limburg
 • Markiezenhof
 • Joods Cultureel Kwartier
 • Vlaams Depot Netwerk
 • Het Agentschap Onroerend Erfgoed
 • Zuiderzeemuseum
 • Stadsarchief Amsterdam
 • Rijksmuseum
 • Stedelijk Museum Breda