Cultuurhistorische IJsselmeerbiografie Utrecht, Gelderland, Overijssel en Flevoland

De Cultuurhistorische IJsselmeerbiografie Utrecht, Gelderland, Overijssel en Flevoland geeft een overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van het gebied.

Gebiedsagenda IJsselmeer 2050

Ten behoeve van de Gebiedsagenda IJsselmeer 2050 en provinciale en gemeentelijke omgevingsvisies heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met vele partijen een reeks cultuurhistorische deelbiografieën laten maken; voor Friesland, voor de IJsselmeerkust van Noord-Holland, voor Flevoland een gecombineerde biografie en voor de oostkust van de voormalige Zuiderzee. In deze deelstudies worden de thema's land en water, handel, visserij en wonen en leven uitgewerkt voor de verschillende gebiedsdelen. De bijzondere landschappen, gebouwen en ander markante objecten herinneren nog steeds aan een rijk en roemrucht verleden. Om het verhaal van het IJsselmeergebied en het voormalige Zuiderzeegebied nu en in de toekomst te kunnen blijven vertellen, moeten we daar zorgvuldig mee omgaan. Dat kan door cultuurhistorie in te zetten bij ruimtelijke opgaven, door cultuurhistorische waarden in stand te houden, in te passen of zorgvuldige te transformeren.

Colofon

Auteurs: Simon van den Bergh, Gerard Derks, Elyze Storms-Smeets (Gelders Genootschap), Masch van Damme(Het Oversticht), Maartje van Hellemondt (Het Oversticht), Marlies Terpstra (Het Oversticht)
Het rapport is tot stand gekomen in samenwerking met: Gelders Genootschap en Het Oversticht
Uitgegeven door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2017