RAM 242: Bros en breekbaar

Deze rapportage gaat in op een bijzondere ontdekking, een goedbewaarde kokerbijl uit Nistelrode (gemeente Bernheze), die W. van Schaijk deed met zijn metaaldetector.

Beschrijving bronzen kokerbijl uit Nistelrode

In de kokerbijl, uit ongeveer 800 v.Chr., bleek nog een stuk hout van de eikenhouten steel te zitten. Het gaat hier om een bijl van het type Niedermaas, gemaakt van brons waaraan veel lood is toegevoegd. Dat lood maakt dat het brons bros is, en de bijl was dan ook niet geschikt als werktuig. De bijl is vermoedelijk als een depositie in een nat milieu achtergelaten. In dit rapport wordt de kokerbijl beschreven en in context geplaatst, ook wordt uitgebreid ingegaan op de betekenis van deze vondst voor de archeologische monumentenzorg.

Colofon

L. Theunissen, B. van Os & O. Brinkkemper
Reeks: Rapportage Archeologische Monumentenzorg (RAM) 242
ISBN/EAN: 9789057992933
2017 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, 2017