Rotterdam oostelijke binnenstad; een wederopbouwgebied van nationaal belang, nr. 05

Deze brochure licht toe waarom de oostelijke binnenstad van Rotterdam een van de 30 wederopbouwgebieden van nationaal belang is.

Wederopbouwplan W.G. Witteveen binnenstad Rotterdam

In de oostelijke binnenstad van Rotterdam begon in 1941 de wederopbouw. Stedenbouwkundige en architect van de gemeente W.G. Witteveen kreeg vier dagen na het verwoestende bombardement op de historische binnenstad op 14 mei 1940 al de opdracht voor een wederopbouwplan. Hij greep zijn kans om vooroorlogse plannen verder door te voeren en de van de kaart geveegde stad grondig te herstructureren. Het resultaat was een ware metamorfose: de fijnmazige stadsstructuur maakte plaats voor grootstedelijke bouwblokken, brede boulevards en ruime plantsoenen.

Colofon

Reeks: 30 wederopbouwgebieden 5
Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016