Heerlen Vrieheide; een wederopbouwgebied van nationaal belang, nr. 21

In deze brochure wordt uitgelegd waarom Vrieheide in Heerlen een van de 30 wederopbouwgebieden van nationaal belang is.

Vrieheide: wederopbouwgebied van nationaal belang

Vrieheide, het oostelijk deel van het stadsdeel Heerlerheide in Heerlen, verrees vanaf 1959 als eerste modernistische woonwijk voor werknemers van de kolenmijnen. De wijk werd ontworpen door de Hongaarse architect Peter Sigmond. Sigmond was geïnspireerd door de modernistische architect Le Corbusier. Dat is terug te zien in de technisch vernieuwende architectuur en de vormgeving. De zich herhalende woonblokken, met moderne materialen en ranke vormgeving, wekken de indruk van lichtheid. Nog altijd is de opzet en vormgeving van de wijk modern te noemen.

Colofon

Reeks: 30 wederopbouwgebieden 21
Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016