Hengelo - binnenstad; een wederopbouwgebied van nationaal belang, nr. 01

Deze brochure laat zien waarom de binnenstad van Hengelo behoort tot de 30 wederopbouwgebieden van nationaal belang.

Hengelo: wederopbouwgebied van nationaal belang

Een bombardement van de geallieerden op 6 en 7 oktober 1944, gericht op het spoorwegknooppunt van Hengelo, miste doel en trof de industriestad Hengelo zwaar. Hengelo greep de wederopbouw aan om met het herstel van de schade het centrum tegelijkertijd een meer stedelijke uitstraling te geven. In 1945 was het eerste gemeente van Nederland waar een wederopbouwplan voor werd gemaakt. Als uiting van moderne stedenbouwkundige principes zijn er in de nieuwe binnenstad drie pleinen aangelegd: een bestuursplein met een nieuw opvallend raadhuis, het stationsplein en de Markt als hart van het centrum.

Colofon

Reeks: 30 wederopbouwgebieden 1
Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2015