PUR Facts. Conservation of Polyurethane Foam in Art and Design

Kunstwerken van zacht polyurethaan schuim (PUR) is over het algemeen geen lang leven beschoren. Dankzij dit Engelstalige boek kunnen kunstwerken van PUR worden behouden voor de toekomst.

Works of soft polyurethane foam (PUR) are generally not enduring. Thanks to this book, PUR artworks can be preserved for the future.

Publicatie is verkrijgbaar via uitgever.

Beschermende coating voor PUR kunstwerken

Matrassen, designstoelen en kunstwerken hebben één ding met elkaar gemeen: PUR. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw gebruiken fabrikanten en kunstenaars dit wegwerpmateriaal. Dit boek laat zien hoe een wetenschapper, samen met een restaurator en conservator, kunstwerken van polyurethaan onderzoekt en conserveringsproblemen identificeert. De belangrijke schadeveroorzakers bij objecten van polyurethaan zijn licht, zuurstof en warmte. Door deze invloeden kan PUR vergelen, verkleuren, kracht en flexibiliteit verliezen en afbrokkelen. In dit boek is onderzocht of een beschermende coating uitkomst kan bieden. Het blijkt dat door een beschermend laagje met een stabiliserende werking aan te brengen, het object langer meekan. Het boek laat ook zien hoe een dergelijke ‘sunblock’ op het materiaal kan worden aangebracht.

Deze publicatie is alleen in het Engels verkrijgbaar.

Colofon

Auteur: Thea van Oosten
ISBN: 9789-089-64-210-3
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2011