Beoordeling van de toestand van papier met ijzer/gallus-inkt

De in inkt aanwezige zuren en metaalionen kunnen het papier of perkament aantasten. Dit wordt inktvraat genoemd. Deze publicatie maakt de vier stadia van aantasting inzichtelijk.

Schade van inktvraat

Dit informatieblad geeft uitleg over een methode die speciaal is ontwikkeld om de schade van inktvraat te meten. Aan de hand van de ernst van de aantasting wordt het object ingedeeld in een van de vier stadia van aantasting: van goede, redelijke, slechte tot zeer slechte conditie. Aan de hand hiervan kan een behandelplan worden opgesteld. Deze brochure laat precies zien hoe de degradatie van papier door inktvraat in zijn werk gaat. Ook wordt uitleg gegeven over hoe de mate van aantasting is te herkennen.

Deze publicatie is ook beschikbaar in het Engels.

Colofon

Reeks: ICN-Informatie nummer 1
Tekst: Birgit Rei├čland en Judith Hofenk de Graaff
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2000