Fototentoonstelling ‘Passanten’ bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Wie zijn toch die vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor kerken? Wat bindt ze, wat doen ze? Een antwoord hierop geeft fotograaf Taco Anema met de tentoonstelling ‘Passanten’, waarin hij vrijwilligers potretteert van de Stichting Oude Groninger Kerken. De foto's zijn te zien van 16 september tot en met 10 oktober bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort.

De kerk wordt gedragen door vrijwilligers. Ze zingen in een koor, spelen op het orgel, onderhouden het kerkhof of ondersteunen ouderen en zieken in de buurt. Ook het lidmaatschap van een bestuur of commissies gebeurt veelal op basis van vrijwilligheid. De vrijwilliger is echter vaak onzichtbaar. Hij of zij functioneert veelal op de achtergrond. Met de tentoonstelling ‘Passanten’ worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Spiegelende kerk

Anema portretteerde ter ere van het 50 jarig jubileum van de Stichting Oude Groninger Kerken maar liefst 94 plaatselijke commissies. De kerken van de stichting zijn soms al acht eeuwen oud. De foto’s worden tentoongesteld in een speciaal ontworpen installatie (ontwerper Studio 212 Fahrenheit) in de vorm van een spiegelende kerk. Zo ziet de toeschouwer niet alleen de gebruikers van de kerken, maar ook zichzelf. Dit roept de bezoekers op tot reflectie; welke betekenis hebben kerkgebouwen voor mij? Maar misschien ook wel: heb ik voldoende oog voor het belangrijke werk dat ‘passanten’ leveren?

Installatie Passanten spiegelend kerkmodel met foto's erop gemaakt Studio 212 Fahrenheit/Roelof Bos
Beeld: Roelof Bos
Installatie Passanten - Studio 212 Fahrenheit

Nationale Kerkenaanpak

Het is niet geheel toevallig dat de tentoonstelling juist nu een plekje krijgt bij de RCE. De komende jaren zet de RCE zich samen met gemeenten, kerkeigenaren en vertegenwoordigers van erfgoed- en burgerorganisaties, met de Nationale Kerkenaanpak in voor een duurzame toekomst van kerkgebouwen. Een belangrijke pijler is publiekstoegankelijkheid. Hoe vaker een kerkgebouw open is, hoe meer mensen van al het moois dat het gebouw te bieden heeft kunnen genieten. Vrijwilligers spelen hierbij een belangrijke rol.

Locatie, openingstijden en meer informatie

De tentoonstelling ‘Passanten’ is vrij toegankelijk en bevindt zich in de centrale hal van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed (op de begane grond), aan het Smallepad 5, 3811 MG in Amersfoort.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.00 – 18.00 uur.

De begeleidende catalogus is gratis verkrijgbaar bij een bezoek aan de tentoonstelling.