Gebouw Sint-Janslyceum Den Bosch rijksmonument

Het gebouw van het Sint-Janslyceum in Den Bosch is een rijksmonument geworden. Leerlingen en rector Jean Wiertz ontvingen vandaag het rijksmonumentbordje en de bescheiden die bij deze gloednieuwe status horen uit handen van Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De aanwijzing komt op een mooi moment want de school bestaat dit jaar 100 jaar.

Het Sint-Janslyceum is aangewezen als rijksmonument in het kader van het aanwijzingsprogramma Wederopbouw 1940-1965. Scholen uit deze periode zijn niet uniek, maar dit exemplaar is vanwege de ruimtelijke context, typologie en architectuur zeer onderscheidend. Het ontwerp van architecten N. van der Laan, W.A.J. Hansen en H. van Hal is in alles een sprekend voorbeeld van de zogenaamde Bossche Schoolstijl.

De school is niet ontstaan op de huidige plek, maar lag destijds op een steenworp afstand van de Sint Jan. Na de oorlog werd het gebouw al snel te klein en in 1961 werd de huidige school aan het Sweelinckplein gebouwd.

De RCE wijst rijksmonumenten aan namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

Het Sint-Janslyceum in Den Bosch