Deelbare molenroeden
In 1985 is door de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg een richtlijn opgesteld voor het vervaardigen van stalen molenroeden. Het doel was om daarmee een basis te leggen voor de productie van veilige molenroeden. Om de levensduur van de roeden te verlengen is het ontwerp in 2007 deelbaar gemaakt zodat deze thermisch konden worden verzinkt. Dit nieuwe ontwerp is in 2011 in de richtlijn opgenomen. Sindsdien zijn er in Nederland 47 molens met deelbare roeden uitgerust. In 2017 bleken de berekeningen die aan het ontwerp ten grondslag lagen niet te voldoen. De constructie bleek daardoor een risico te vormen bij het draaien van de molens. De richtlijn is daarop ingetrokken en eigenaren zijn tijdens voorlichtingsbijeenkomsten geïnformeerd over de risico’s en mogelijke oplossingen.
Op deze pagina vindt u relevante informatie uit de voorlichtingsbijeenkomsten, zoals een duiding van het probleem en mogelijke oplossingen. Daarnaast vindt u hier ook de oude richtlijnen uit 1985 en 2011 die beiden zijn komen te vervallen.
Kennisbank
Een geactualiseerde versie van de brochure over molenroeden is opgenomen in onze kennisbank: Molenroeden.
Vervallen richtlijnen voor het vervaardigen van molenroeden
Vervallen richtlijn voor het vervaardigen van stalen molenroeden, december 1980
Vervallen richtlijn voor het vervaardigen van stalen molenroeden, december 2011
Onderzoeken naar de gebreken bij deelbare molenroeden
Rapportage over de verificatie van de ‘richtlijnen voor het vervaardigen van stalen molenroeden’
Verslagen en presentaties van de bijeenkomsten voor moleneigenaren met deelbare molenroeden
Presentatie Boutverbinding molenroeden 07-04-2017
Verslag van de bijeenkomst op 7 april 2017 te Amersfoort, waar de eigenaren van molens met deelbare molenroeden zijn geïnformeerd over het probleem, het proces en de mogelijke oplossingen.
Verslag van de bijeenkomst op 2 juni 2017 te Amersfoort, waar de eigenaren van molens met deelbare molenroeden zijn geïnformeerd over de technische oplossingen en financiële tegemoetkoming.