23 september Interieurplatform - Beeldhouwwerk in het interieur

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie RCE, Smallepad 5, Amersfoort + online

Zet in mijn agenda

Beeldhouwwerk vormt een belangrijk maar onderbelicht onderdeel van de decoratieve afwerking in monumentale interieurs. Of het nu gaat om stadhuizen, kerken, kastelen of de wat rijker afgewerkte woonhuizen, beeldhouwwerk komen we er in meerdere of mindere mate tegen. Het kan gaan om weelderig en sterk driedimensionaal beeldhouwwerk, maar bijvoorbeeld ook vlak reliëfwerk betreffen. Dit alles uitgevoerd in verschillende materialen, denk onder meer aan hout, natuursteen of stuc, al dan niet voorzien van een -kleurige- afwerking of verguldwerk.

In sommige interieurs maakt het onderdeel uit van een decoratieprogramma, in andere situaties hebben we te maken met gebeeldhouwde interieuronderdelen die uit een eerdere fase of zelfs een heel ander interieur afkomstig zijn. We komen beeldhouwwerk dan ook verspreid door de eeuwen heen tegen: van de late middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw, uitgevoerd in verschillende stijlen. Bovendien zijn er uit de verschillende tijdvakken talloze meubelen die voorzien van gebeeldhouwde ornamenten.

Tijdens dit Interieurplatform zullen vijf sprekers vanuit verschillende invalshoeken ingaan op het belang en de waarde van beeldhouwwerk in het interieur. Ze geven inzicht in interessante vondsten en delen graag hun ervaringen en kennis met u.

Een beperkt aantal personen kan de bijeenkomst live bijwonen in het auditorium van de Rijksdienst. Voor online deelname geldt geen beperking. U kunt bij uw aanmelding aangeven waar uw voorkeur naar uit gaat.

Aanmelden

De bijeenkomst kan (beperkt) live of (onbeperkt) online gevolgd worden. Dit kunt u bij uw aanmelding aangeven.

De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is wel nodig. U ontvangt een bevestiging per mail over uw wijze van deelname. Voor online ontvangt de link een/twee dag(en) van tevoren.

Programma

Tijd Onderwerp
13.30 Welkom door dagvoorzitter
13.35 Schatgraven achter de voordeur: beeldhouwwerk en toegepaste kunst in interieurs uit de vroege twintigste eeuw
Rob Driessen, zelfstandig kunsthistoricus en gecertificeerd registertaxateur
13.55 Vragen & discussie
14.05 Verhalen aan de zoldering. De minutieuze restauratie van een Hansche stucwerkplafond van 1679
Jan Verbeke, conservator/restaurateur muurschilderingen & stuc
14.25 Vragen & discussie
14.35 Ontheemd erfgoed. De beeldhouwkunst van Jan Baptist Xavery (1697-1742)
Dennis de Kool, onderzoeker bij Risbo en buitenpromovendus Universiteit Utrecht
14.55 Vragen & discussie
15.05 Speakerscorner
15.15 Pauze
15.30 De betekenis van sculpturale interieurs. Enkele beschouwingen over de kring van graaf Lamoral von Thurn und Taxis in Brussel
Leon Lock, directeur, Low Countries Sculpture Society
15.50 Vragen & discussie
16.00 Van de belichting van laat-middeleeuwse beeldhouwwerken tot de ontwikkeling van een driedimensionale visuele cultuur
Aleth Lorne, zelfstandig restaurator/ onderzoeker gepolychromeerde beelden
16.20 Vragen & discussie
16.30 Afsluiting met aansluitend netwerkborrel