Energietransitie van gebieden

De energietransitie, een van de grote ruimtelijke opgaven waar Nederland voor staat, vereist plannen voor opwek en opslag van duurzame energie, voor de daarvoor benodigde infrastructuur en voor een circulaire omgang met grond- en hulpstoffen. Al deze plannen hebben invloed op de inrichting van de beperkte ruimte in Nederland. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zorgt voor meer (historisch) inzicht in de bestaande omgeving waar de ingrepen gepland worden, zodat cultureel erfgoed onderdeel kan zijn van de gekozen gebiedsoplossing.

Erfgoed in de energietransitie

Ons landschap is voortdurend in verandering. Nieuwe behoeftes en wensen leiden er toe dat er steeds een nieuwe laag wordt toegevoegd aan onze geschiedenis en daarmee aan het (zichtbare) landschap. Ook de huidige energietransitie zal effect hebben op waardevolle landschappen in Nederland. In de stad, in het landelijk gebied en in de grote wateren, zoals het IJsselmeer. De juiste balans vinden tussen het maatschappelijk belang van het erfgoed en dat van de energietransitie is hierbij essentieel. Deze afweging moet gebaseerd zijn op onderzoek naar en kennis van het Nederlandse cultuurlandschap.

Naar een kwalitatieve transitie van het landschap

Duurzame energiemaatregelen zoals zonneparken, windmolenparken en de bijbehorende infrastructuur, drukken vaak een duidelijk zichtbare stempel op het landschap. Daarbij bestaat het risico dat erfgoedwaarden onnodig verloren gaan. Tegelijkertijd vormen ons erfgoed en cultuurlandschap een grote bron van inspiratie. Door rekening te houden met de karakteristieken van een gebied kunnen ontwerpers en planmakers extra kwaliteit toevoegen. Juist als erfgoed vroegtijdig in de planvorming wordt meegenomen doen zich vaak meer mogelijkheden voor dan wanneer het aan het einde een criterium is bij de vergunningverlening.

De video hieronder laat zien hoe energiemaatregelen kunnen aansluiten op de verschillende karakters van twee typen landschappen.

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Rol van de RCE

De RCE wil dat erfgoed als een kans wordt gezien om de transities zo in te passen dat Nederland en zijn ontstaansgeschiedenis herkenbaar blijven voor volgende generaties. We adviseren Rijk, provincies, gemeenten en andere partijen over ruimtelijke plannen waar erfgoed onderdeel van is. Niet elke ingreep op elke locatie in Nederland sluit even goed aan bij de lokale karakteristieken van het gebied. De RCE heeft kennis en instrumenten beschikbaar om onderzoek te doen naar energiemaatregelen in landschappen en op erfgoedlocaties met een variatie aan cultuurhistorische waarde.

Zie bijvoorbeeld de infographics die in beeld brengen wat de impact van de verschillende energiemaatregelen is op de (archeologie in de) ondergrond: