Raamisolatie van historische gebouwen

Ramen van monumenten zijn heel belangrijk voor het aanzicht van een gebouw. Ze zijn onderdeel van een hele gevel en vaak een architectonisch ontwerp. Wat is er mogelijk om het warmteverlies door enkelglas of kieren te verminderen?

Ramen in historische gebouwen zijn oorspronkelijk gebouwd met enkelglas. Enkelglas is slechts 3 a 4 mm dik. Ter vergelijking: HR++ glas heeft 6 keer deze dikte! Isolatieglas past daarom niet zomaar in een historisch raam.

Om ervoor te zorgen dat er minder warmte verloren gaat en onaangename tochtstromen verdwijnen, kan een eigenaar toch maatregelen treffen. De oplossing is maatwerk, hieronder een aantal mogelijkheden of lees meer in de brochure Historische vensters isoleren

1. Kieren dichten

Er zijn verschillende technieken om kieren rondom ramen te dichten. Let wel op, bij isolatie is het belangrijk om te blijven ventileren.

2. Luiken en gordijnen

Historische gebouwen zijn soms aan de binnen- of buitenzijde voorzien van luiken. Luiken houden, net als gordijnen, de warmte binnen.

3. Glasfolies

Glasfolie kan op bestaande ruiten geplaatst worden en zorgt voor minder warmteverlies. Er zijn verschillende typen glasfolies op de markt.

4. Achterzetglas

Achterzetglas is een extra raam aan de binnenzijde van het bestaande raam. Hierdoor ontstaat er als het ware een dubbelraam.

5. Gelaagd glas

Gelaagd glas noem je twee glasruiten op elkaar met een folie ertussen. De dikte van dit glas is circa 6 mm en past soms in historische ramen. De buitenste ruit kan ook in een ‘gebobbeld’ glas worden uitgevoerd. Zo ziet het er aan de buitenzijde uit als oud glas.

6. Dun isolatieglas

Dun isolatieglas is in veel verschillende vormen verkrijgbaar. Dit is dubbel glas en de opbouw is als volgt: een binnenruit, dunne spouw en een buitenruit. De spouw kan worden gevuld met diverse isolerende edelgassen. De buitenste ruit kan ook in een ‘gebobbeld’ glas worden uitgevoerd. Zo ziet het er aan de buitenzijde uit als oud glas. De dikte van dit glas varieert tussen de 7 mm en 14 mm. Vaak moeten historische ramen worden aangepast om dit glas toe te passen. De isolatiewaarde is wel aanzienlijk beter ten opzichte van enkelglas.

7. Vacuümglas

Dit is de laatste ontwikkeling op het gebied van isolatieglas. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met triple glas (driedubbel glas) en de dikte slechts circa 6 mm. Door deze geringe dikte past het vaak in historische ramen. De kosten zijn op dit moment nog erg hoog.