Verduurzaming bij monumenten

Verduurzaming speelt een belangrijke rol in het toekomstbestendig maken van historische gebouwen. Niet alleen zorgt een duurzaam monument voor meer comfort en minder energiekosten, het zorgt ook voor minder CO2- uitstoot, waardoor duurzame monumenten hun steentje bijdragen aan onze klimaatdoelstellingen. Maar historische gebouwen vertegenwoordigen vaak belangrijke cultuurhistorische waarden, die we willen behouden voor de toekomst.

Daarom lichten we in een serie animaties toe waar je bij isolatie van daken, vloeren, gevels en vensters rekening mee moet houden.
Per verduurzamingsonderdeel zijn er drie afleveringen: de keuze, het ontwerp en de uitvoering. Vervolgens is er een animatie over het maken van een integraal verduurzamingsontwerp. Hierin laten we zien hoe je een totaalplan maakt waarin je verschillende verduurzamingsthema’s op elkaar afstemt. Ten slotte zijn er nog drie animaties over de mogelijkheden om zelf duurzame energie op te wekken.

Verduurzaming speelt een belangrijke rol in het toekomstbestendig maken van historische gebouwen.
Niet alleen zorgt een duurzaam monument voor meer comfort en minder energiekosten… het zorgt ook voor minder CO2- uitstoot… waardoor duurzame monumenten hun steentje bijdragen aan onze klimaatdoelstellingen.
Voor monumenten is een routekaart opgesteld, die streeft naar een reductie van CO2-uitstoot van veertig procent in 2030… en zestig procent in 2040.
Een belangrijke stap in verduurzaming van een gebouw is isolatie… omdat dit de energiebehoefte beperkt.
Maar historische gebouwen vertegenwoordigen vaak belangrijke cultuurhistorische waarden, die we willen behouden voor de toekomst.
Isolatie is daarbij een uitdaging, en vraagt om een zorgvuldige aanpak.
Daarom lichten we in een serie animaties toe waar je bij isolatie van daken… vloeren… gevels… en vensters rekening mee moet houden.
Per verduurzamingsonderdeel zijn er drie afleveringen.
De eerste afleveringen van elke serie gaan in op de keuze om dit onderdeel van het historische gebouw wel of niet te isoleren.
Dit hangt onder andere af van de mogelijkheid om cultuurhistorische waarden te behouden… en van de bouwkundige staat van het historische gebouw.
Deze breng je eerst in kaart, waarna je besluit of isolatie een goede verduurzamingsstap is.
De tweede afleveringen van elke serie gaan we in op het isolatieontwerp.
In het isolatieontwerp bepaal je de plaatsing van de isolatie… het isolatiesysteem… en het isolatiemateriaal.
De derde afleveringen van elke serie gaan in op de uitvoering van de isolatie.
Vervolgens is er een animatie over het maken van een integraal verduurzamingsontwerp.
In deze animatie laten we zien hoe je een totaalplan maakt waarin je verschillende verduurzamingsthema’s op elkaar afstemt.
Ten slotte zijn er nog drie animaties over de mogelijkheden om zelf duurzame energie op te wekken.
Bekijk de animaties op onze website.
Hier vind je ook meer informatie over het verduurzamen van historische gebouwen.