Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen - Keunenhuis Winterswijk

Chef-kok Nel Schellekens en haar man Henk wonen en werken in het Keunenhuis in Winterswijk Woold uit 1908, dat op een landgoed staat dat eigendom is van Natuurmonumenten en dat deels een museum is. Ze hebben er een culinaire proeftuin van gemaakt waar niks verspild wordt, en deze visie ook toegepast op de wijze waarop het huis verduurzaamd is. Met onder andere een kubus van vlas en warmtepompen is het mogelijk volledig elektrisch te werken. 

Ik ben Nel Schellekens en samen met mijn man Henk woon ik hier en werken we in het Keunenhuis in Winterswijk Woold, Woold is de buurtschap.

En het Keunenhuis is een landgoed van natuurmonumenten.

Het Keunenhuis is in 1908 herbouwd na een brand van de vorige boerderijen is op een heel bijzondere manier teruggezet met de mooiste, nieuwste, duurste materialen.

Het pand was echt in heel slechte staat.

Het stond met spanbanden aan elkaar en noodplafonds er in gemaakt omdat het anders in zou storten maar het was heel bijzonder want het was in oorspronkelijke staat, alles was ingericht.

Ik ben gewoon verspillingsvrije chef en ik draag dat heel erg uit en het Keunenhuis past als een jas.

Er zit een bedrijf in maar de rest eromheen moest gewoon zijn eigen waarde houden.

Er is een groot gedeelte museaal en de rest is er heel erg veel ingestoken om het huis wel aan te passen op het bedrijf.

En dat wil dus zeggen we hebben geen gas. Het is dus allemaal op elektrisch en in verduurzamen is daar waar nodig wat isolatiematerialen aangelegd.

De bestaande muren zijn één steens en er is een vlaspak omheen gezet.

Dus feitelijk is het bedrijfsdeel in een soort kubus gepakt van vlas en dat werkt heel erg goed.

Onze verwarming bestaat dus uit vloerverwarming en wat warme luchttoevoer.

Die luchttoevoer die hebben we ook wel echt nodig. Dat is dus per warmtepomp.

Warmtepompen, er staat nogal wat buiten. Zeker als ook de installaties Die boven op de hooizolders gemaakt zijn om het hele bedrijf in werk te hebben.

We zitten heel erg op circulair en alles toekomstwaardig beschouwen.

Daar hoorde het Keunenhuis op deze manier natuurlijk ook heel erg bij.

En er is koste noch moeite gespaard om dat ook te verwezenlijken.

Sommige dingen misschien wel tegen beter weten in en toch ervoor gaan en dat is ook wat bij het Keunenhuis past. Ik heb een culinaire proeftuin maar zeker ook in duurzaamheid en in bewaren van erfgoed is dit ook een proeftuin.