Betrokken partijen bij de kwijtscheldingsregeling

Bij de kwijtscheldingsregeling zijn meerdere partijen betrokken:

Belastingdienst

De kwijtscheldingsregeling is een fiscale regeling die onder de bevoegdheid van de minister van Financiën valt. Het verzoek loopt via de Belastingdienst, die het doorstuurt aan de Adviescommissie beoordeling aangeboden cultuurbezit uit nalatenschappen.

Onafhankelijke adviescommissie

Er is een onafhankelijke ‘Adviescommissie beoordeling aangeboden cultuurbezit uit nalatenschappen’. Deze heeft  de taak de minister van Financiën te adviseren over verzoeken om toepassing van de kwijtscheldingsregeling. De commissie beoordeelt de vraag of het aangeboden object van kunsthistorisch of cultuurhistorisch belang is en brengt hierover advies uit aan de minister van Financiën. Deze commissie bestaat uit een voorzitter, tevens lid, en twee andere leden en vergadert vier keer per jaar. De algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) woont de vergaderingen bij en heeft een raadgevende stem. (Artikel 13, vijfde lid, Uitvoeringsbesluit Successiewet 1956).

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De RCE is de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid op het gebied van cultureel erfgoed. Wanneer een cultuurgoed in eigendom wordt overgedragen aan de Staat is de RCE in de meeste situaties verantwoordelijk voor inschrijving van het object in de rijkscollectie. (Uitvoeringsbesluit Successiewet 1956)

Erflater

De erflater is degene die de erfenis nalaat. De erflater kan ook een verzoek bij leven indienen om te laten beoordelen of een object in aanmerking komt voor toepassing van de kwijtscheldingsregeling.  

Erfgenaam

De erfgenaam die het cultuurgoed uit de nalatenschap verkregen heeft kan een verzoek om toepassing van de kwijtscheldingsregeling indienen bij de Belastingdienst.

Musea

Erfgenamen kunnen cultuurgoederen door toepassing van de kwijtscheldingsregeling in eigendom overdragen aan de Staat, ter plaatsing in een museum. Het cultuurgoed wordt door toepassing van de kwijtscheldingsregeling ingeschreven in de rijkscollectie. Het is geen schenking.

Het strekt tot aanbeveling dat een verzoek om toepassing van de kwijtscheldingsregeling schriftelijk ondersteund wordt door de motivatie van de museumdirecteur waarom het cultuurgoed een waardevolle aanvulling is op de collectie en waarom het past binnen hun verzamel- en tentoonstellingsbeleid.