De kwijtscheldingsregeling

Via de kwijtscheldingsregeling erfbelasting, ook wel de successieregeling genoemd, kunt u (een deel van) de erfbelasting betalen met objecten van nationaal cultuurhistorisch of kunsthistorisch belang, als deze onderdeel zijn van de nalatenschap die u heeft verkregen. Op deze pagina’s vindt u informatie over de procedure die u doorloopt als u gebruik wilt maken van de kwijtscheldingsregeling. Let wel; deze procedure valt onder de bevoegdheid van de staatssecretaris van Financiën, omdat het hier om een fiscale regeling gaat.

De kwijtscheldingsregeling erfbelasting staat in artikel 67, derde lid, van de Successiewet 1956 en wordt in het kort aangeduid als 'kwijtscheldingsregeling'.  

Overdracht van cultuurgoed aan de Staat

Wanneer een object kwalificeert voor de kwijtscheldingsregeling is het een cultuurgoed. Na overdracht van het cultuurgoed aan de Staat, wordt het onderdeel van de rijkscollectie. De rijkscollectie bestaat uit objecten van bijzondere artistieke, culturele of wetenschappelijke waarde waarvan de Staat eigenaar is of die aan de zorg van de Staat zijn toevertrouwd. De verschillende beheerders van de rijkscollectie hebben de wettelijke taak deze collectie op een goede manier te beheren, te behouden en zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor het publiek.

Rol van de RCE

Wanneer u een cultuurgoed via de kwijtscheldingsregeling overdraagt aan de Staat, wordt het ingeschreven in de rijkscollectie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) meldt de eigendomsoverdracht aan het ministerie van Financiën.

Is het cultuurgoed bestemd voor een museum dat geen rijkscollectiebeheerder is, dan wordt het ingeschreven in de Rijkscollectie RCE. De RCE geeft het vervolgens in langdurig bruikleen aan het museum dat het cultuurgoed tentoon gaat stellen.