Bijzonder kunsttransport naar Zierikzee

Vandaag heeft een bijzonder kunsttransport naar Zierikzee plaatsgevonden. Het schilderij Schepen op de Oosterschelde bij de Zuidhavenpoort van Zierikzee is door de Koninklijke Marine met de Mijnenjager Zr. Ms. De Zierikzee vervoerd naar de stad van het decor.

Bruikleen

Het 17e -eeuwse schilderij van de Amsterdamse meester Hendrick van Anthonissen werd in 2010 door de Rijksdienst in bruikleen gegeven aan Commandementsgebouw van de marine (Het Paleis in Den Helder). Op initiatief van de directeur van Stadhuismuseum in Zierikzee, de heer A. Scheffers, is in 2019 het plan opgevat dat het schilderij veel meer zichtbaarheid zou hebben als het tentoongesteld zou worden in het Stadhuismuseum.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het schilderij Schepen op de Oosterschelde bij de Zuidhavenpoort van Zierikzee wordt uitgeladen door de Koninklijke Marine
©RCE
Transport van het schilderij door de Koninklijke Marine

Gezien het onderwerp van het schilderij van H. Anthonissen en de plaats waar het werk in bruikleen was, vatte de enthousiaste directeur het plan op het transport door de Koninklijke Marine te laten uit voeren. In overleg met de Marine werd besloten het transport te laten uitvoeren door Zr. Ms. Zierikzee, een vaartuig van de Koninklijke Marine welke vanwege trainings- en ceremoniële activiteiten met enige regelmaat de haven van Zierikzee aan doet.

Verwelkoming en overdracht in Zierikzee

In Zierikzee vond de verwelkoming van de Zr. Ms. Zierikzee plaats op de kade van de Nieuwe Haven en later op de dag een overdrachtsceremonie van het schilderij van Anthonissen in de Schepen- of trouwzaal van het Stadhuismuseum. Daar tekenden de directeur van de Rijksdienst, Susan Lammers en de directeur van het museum, Albert Scheffers de bruikleenovereenkomst.

Helaas konden vanwege corona slechts 35 personen worden toegelaten bij de ceremonie.

Schilderij met Schepen op de Oosterschelde bij de Zuidhavenpoort van Zierikzee. Op de voorgrond een tjalk, daarachter een oorlogsschip.
Beeld: ©Rijksmuseum / Hendrick van Anthonissen
Schepen op de Oosterschelde bij de Zuidhavenpoort van Zierikzee, Hendrick van Anthonissen, 1640 - 1656