Grote brand rijksmonumentaal kasteel Heel

In de nacht van woensdag 27 december op donderdag 28 december brak er brand uit in het rijksmonumentale ‘Kasteel van Heel’, in de Limburgse gemeente Maasgouw. De brandweer kwam snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat grote delen van het kasteel verloren zijn gegaan. Het dak is volledig verwoest en ook interieuronderdelen zoals houtconstructies, trappen en kozijnen zijn kapot. Maar het pand is niet geheel verloren.

resten van kasteel na brand
Kasteel Heel na de brand in de nacht van 27 op 28 december

Herbestemming

Dat de brand juist nu heeft plaatsgevonden is extra zuur, omdat er de afgelopen jaren is gewerkt naar een herbestemming. Het pand kwam in 2002 vrij en werd in 2009 verkocht aan een partij die het object wilde herbestemmen. De vergunning was verleend en het plan was om in het voorjaar van 2024 te starten met de werkzaamheden.

Constructeur

Na de brand bezochten de regioadviseurs en het Incidententeam van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) het kasteel, samen met de gemeente Maasgouw en de omgevingsdienst. Er werden maatregelen besproken om te voorkomen dat er verdere schade zou ontstaan aan het pand.

Op korte termijn zal een constructeur advies uitbrengen over de resterende constructie van het pand. Naar aanleiding van dit advies kan het pand wind- en waterdicht gemaakt worden. Daarna volgt een waardestelling naar de resterende waarden.

Casco grotendeels overeind

Het casco, met uitzondering van de kap, staat nog grotendeels overeind. Dit geldt ook voor de binnenwanden. Daardoor is de structuur van het pand nog goed afleesbaar. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren vele rapporten, tekeningen en foto’s vervaardigd voor de herbestemming. Deze kunnen gebruikt worden bij het eventuele herstel van het kasteel.