Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland 2023 van start

Van 3 juli tot en met 4 augustus organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met Batavialand de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland. Studenten van verschillende scholen en universiteiten werken mee aan dit onderzoek, evenals vrijwilligers. Dit jaar wordt een scheepswrak uit het begin van de 16e eeuw, met een grootte van zo'n 16 bij 6 meter volledig vrijgelegd. Mogelijk gaat het om het oudste wrak van een waterschip in Nederland. Ook dit jaar is er weer een Open Dag voor publiek, op 22 juli.

Programma: workshops en een opgraving

Het programma van de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland is tweeledig; in Batavialand verrichten studenten werkzaamheden bij de reconstructie van het waterschip ZM22 en volgen zij workshops over scheepsbouw, conservering en de scheepsarcheologische collectie. Bij de opgraving in Zeewolde vindt het archeologische onderzoek plaats. 

Tijdens de Veldschool schrijven studenten blogs over de resultaten van het onderzoek en hun ervaringen. Deze blogs zijn vanaf 11 juli te lezen op de website van de RCE.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Wrakkenyoga
Wrakkenyoga: op onmogelijke posities het wrak blootleggen

Vervolgonderzoek

In 2022 hebben studenten onder begeleiding van professionals het achterschip opgegraven. Het wrak ligt in de voormalige Zuiderzee, in het huidige Zeewolde. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat om een zogenaamd waterschip, een vissersschip met een waterhoudend compartiment om de vis levend in te vervoeren. De opgraving wordt de komende jaren voortgezet. Het lijkt om een zeer complete scheepsconstructie en inventaris te gaan. Dit scheepswrak (ZO31) is ook te vinden op MaSS.

Vrijwilligers

Gedurende de laatste week van de Veldschool gaan vrijwilligers helpen met het opgraven. Hierbij wordt de inhoud volledig gezeefd. Mogelijk worden er resten gevonden van de laatste vangst van dit vissersschip.

Toekomst

Met de Veldschool wil de RCE studenten de kans bieden om ervaring op te doen met scheepsarcheologie. Om toekomstige erfgoedzorg van Nederland waterland te garanderen, zijn erfgoedprofessionals met kennis van maritieme archeologie nodig. Het opleiden van studenten in de maritieme archeologie draagt bij aan een betere zorg voor en meer kennis van ons grote bestand aan scheepswrakken.

Open dag voor publiek 22 juli

Zaterdag 22 juli van 11.00 tot 15.00 uur is er gelegenheid om te komen kijken naar de opgraving in Zeewolde. Studenten leiden bezoekers rond en vertellen over het waterschip. Het biedt een unieke kans om een zeer goed bewaard scheepswrak met inventaris te zien en de verhalen van de onderzoekers te horen.

  • Adres: Zeewolde, Kruising Slingerweg met Schillinkweg. Indien mogelijk: kom met de fiets
  • Parkeren: Parkeren kan langs de toegangsweg tot de wraklocatie in het Hulkensteinse Bos
  • Weer: Bij regenachtig weer is het raadzaam om laarzen mee te nemen. Helaas is de opgraving bij slecht weer niet toegankelijk voor fysiek beperkten.