Jan Budding, Parasol, pentekening, 1973

Weblog

Een grote parasol is wijd uitgewaaierd over twee blote mensen die met hun hoofd onder een klein parasolletje liggen. Vooraan ligt een vrouw met opgetrokken benen, en naast haar een man met een paar hele grote voeten. Hun bovenlijven zijn verstrengeld in een wirwar van lijnen en wat ze onder dat parasolletje doen laat zich raden.

Tekening van jonge vrouw liggend onder parasol.
Jan Budding (1922-1988), Parasol, pentekening, 1973, 43 x 50,1 cm, inv.nr. K78110

Jan Budding begon zijn werkende leven als beurscommissaris op een scheepskantoor, maar werd in de oorlog opgepakt wegens illegale activiteiten tegen de bezetter. Hij werd geïnterneerd in Sachsenhausen, waar hij in het geheim tekeningen begon te maken van de misstanden in het kamp. Na de bevrijding besloot hij zich volledig aan de kunst te wijden en volgde hij een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool en vervolgens de Rijksakademie in Amsterdam. Budding ontwikkelde zich tot een eigenzinnige kunstenaar. In een tijd dat de abstracte kunst hoogtij vierde, schilderde en tekende hij duidelijk herkenbare landschappen, mensen en dieren, in het bijzonder vogels, kippen en hanen. Hij ‘ving’ zijn onderwerpen met enkele snel neergezette streken, wat hem de vergelijking met de hogelijk gewaardeerde Japanse kunstenaar Hokusai opleverde. Ook in deze pentekening suggereert Budding met een paar lijnen en gewassen inktvlakken een zomerse wereld met zwoele winden en vakantieliefdes.

Mens en omgeving

In de jaren 70 wilde het ministerie dat van de rijksaankopen reizende tentoonstellingen door heel Nederland werden gemaakt. De kunst moest de provincie in! Jaarlijks werden er thema’s verzonnen waarop kunstenaars werk konden inzenden. Budding stuurde dit werk in 1975 in voor de expositie ‘Mens en omgeving’. Er werden doorgaans zo’n 20 werken uitgekozen en daar maakte de Nederlandse Kunststichting dan een tentoonstelling van, compleet met affiches en infobladen. Allerlei instellingen konden intekenen op zo’n kant-en-klare tentoonstelling, die dan in een grote vrachtauto naar alle uithoeken van het land werd gereden. Als niemand meer belangstelling had, werden de kunstwerken naar de Rijksdienst gebracht en opgeborgen in het depot. Daar ligt het stelletje onder de parasol nu nog. Mens en omgeving…