Zien verduurzamen Doet verduurzamen - Walburgiskerk Arnhem

Bij de transformatie van de Arnhemse Walburgiskerk uit 1315, tot een combinatie van stadsresidenties en museum, is met name het ‘reversibele’, oftewel het omkeerbaar maken van de verduurzamingsmaatregelen, een uitdaging, vertelt investeerder Theo de Rijk. ‘Ik heb de erfgoedstatus hoog in het vaandel. Het is prachtig om aan dit soort rijksmonumenten te werken. Ik doe het met veel liefde.’

Ik ben Theo de Rijk, investeerder in dit religieuzengebouw uit 1315. Het is laat middeleeuws.

Het is het oudste religieuze gebouw van Arnhem.

En samen met een verduurzamingsspecialiste zijn we hier bezig om de meest ideale transformatie in gang te gaan zetten.

In de torens komen zes stadsthemaresidenties en in het schip komt een museum.

Wij hebben ingezet op de verduurzaming vanuit stadsverwarming en vloerverwarming door middel van separate warmtepompen zogeheten lage temperatuurverwarming.

En dat hebben wij ook in alle etages hier gebracht en dat is echt een werkelijke uitdaging geweest.

Maar met de juiste bouwteams en de juiste adviesorganen kan je daar eigenlijk gewoon heel makkelijk in gaan voorzien.

Ook de gewelven boven worden geïsoleerd.

Wij hebben overal uiteraard het isolatieglas toegepast en al het glaswerk beneden in het schip komt achterzetglas in zowel zwaar isolerend als akoestisch.

Het wiel opnieuw uitvinden dat is niet helemaal het verhaal maar je moet toch wel de juiste professionele partijen hierbij gaan halen omdat het toch wel iets anders zit dan een normaal huis.

Maar het is hartstikke leuk om aan te beginnen want met name het reversibele is natuurlijk een ontzettende uitdaging omdat ik het erfgoedstatus van het gebouw heel hoog in het vaandel had staan.

En er valt ook heel veel winst te behalen uit die verduurzaming en dan heb ik het puur plat over bijvoorbeeld energiekosten.

Ik ben heel erg trots op het resultaat. De architect heeft buitengewoon goed werk gedaan.

Ik vind het prachtig om aan dit soort rijksmonumenten te werken en dat doe ik met heel erg veel emotie en heel erg veel liefde.