Analyse Koude Oorlog verhalen

In mei en juni 2023 heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met Stichting Liniebreed Ondernemen (SLO) een verhalencampagne gevoerd. De campagne riep Nederlanders op om antwoord te geven op de vraag “Wat deed jij tijdens de Koude Oorlog?”. Nu is er een analyse van de verhalen. Een onderzoek van Marijn Weststrate.

Met de vraag “Wat deed jij tijdens de Koude Oorlog?” hoopte de RCE maatschappelijke duiding aan de Koude Oorlog en zijn monumenten te geven. Aanvankelijk is de Koude Oorlog voor veel Nederlanders als een ondergeschikte oorlog bestempeld. Er is immers in deze periode nooit een daadwerkelijke oorlog geweest op Nederlands grondgebied. Toch gaan er achter de geschiedenis van de Koude Oorlog in Nederland tal van objecten en herinneringen schuil.

Wat hebben deze objecten betekend voor de Nederlander in deze periode? Welke herinneringen hebben mensen aan deze plekken? De verhalencampagne biedt ruimte en een podium voor deze herinneringen. De open vraagstelling en toegankelijkheid maakte dat de verhalencampagne kon rekenen op ruim 350 verhalen. Zowel jeugdherinneringen aan de angst voor een nucleaire oorlog als herinneringen aan militaire oefeningen passeerden de revue. Met andere woorden, de Koude Oorlog wordt nog alom herinnerd. Deze analyse bestaat uit zowel een koppeling tussen de ingezonden verhalen en de aangedragen monumenten als een uitgebreide weergave van de verschillende herinneringen.

Colofon

Marijn Weststrate, Master student International Relations in Historical Perspective aan de Universiteit Utrecht heeft meer dan 350 verhalen onderzocht, onder begeleiding van Ben de Vries en Eric Wie.