Roof en restitutie: de uittocht en gedeeltelijke terugkeer van Nederlands kunstbezit tijdens en na de Tweede Wereldoorlog

'Roof & restitutie' vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De publicatie geeft een goed beeld van de geschiedenis van het restitutiebeleid in Nederland.

Door de ongekende verzamelwoede van nazi’s als Hitler en Göring kwamen veel werken van kunsthandelaren en particulieren, zoals Goudstikker en Gutmann tijdens de bezetting in Duitse handen. Na de oorlog stuurden de Amerikaanse Monuments Men een groot aantal kunstwerken terug naar Nederland.

Het was aan de Nederlandse Staat om geroofd of onder dwang verkocht werk terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren. Maar toen de vaak Joodse eigenaren hun eigendommen claimden, stuitten ze vaak op een bureaucratische, onwillige overheid. De werken werden ondertussen als Nederlands Kunstbezit verdeeld over de musea, in depot opgeslagen of geveild. Pas eind jaren negentig werd het teruggavebeleid onder internationale druk veel menselijker en volgde een gewetensvolle zoektocht naar de rechtmatige eigenaren.

In 2017 verscheen 'Roof & restitutie' als catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling. In 2023 bracht Uitgeverij Waanders het boek uit met een extra hoofdstuk door de originele auteurs.

Colofon

Tekst: Rudi Ekkart en Eelke Muller
I.s.m. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

ISBN 9789462624979

© Úitgeverij Waanders, 2023