Amsterdam Westelijke Tuinsteden: een toonbeeld van wederopbouw

Deze rapportage laat zien waarom de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam wederopbouwgebied van nationaal belang is.

Algemeen Uitbreidingsplan (AUP)

De Westelijke Tuinsteden zijn onderdeel van de uitbreiding van Amsterdam volgens het internationaal beroemde Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) uit 1934 van de stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. De nieuwe woonwijken werden vanaf 1951 aangelegd volgens vernieuwende stedenbouwkundige en architectonische idee├źn, die braken met het traditionele gesloten bouwblok met doorlopende straatwanden. De oude chaotische stad met slechte woningen maakte plaats voor licht, lucht en ruimte. Verschillende functies als wonen, werken, verkeer en recreatie zijn grotendeels gescheiden.

Colofon

Reeks: Gebiedsdocumenten wederopbouw
Productie: De PlaatsMakers
Samenstelling: Marlijn van der Hoeven
Tekst: Mark Hendriks
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016