Noordoostpolder; een wederopbouwgebied van nationaal belang, nr. 24

Deze brochure laat zien waarom de Noordoostpolder een van de 30 wederopbouwgebieden van nationaal belang is.

Pionierswerk

Na de Wieringermeer was de Noordoostpolder het tweede immense project in de ZuiderzeeĀ (nu IJsselmeer) na de afsluiting door de Afsluitdijk. Het was met recht pionierswerk. Na de presentatie van het ontwerp in 1932 begonnen de voorbereidende werkzaamheden in 1936. Midden in de Tweede Wereldoorlog, in 1942, viel de polder droog, na de sluiting van de dijkring in 1940 en het aansluitend inzetten van drie gemalen. Kenmerkend voor de totstandkoming van de Noordoostpolder is de centrale regie, later nooit meer in die mate voorgekomen in Nederland.

Colofon

Reeks: 30 wederopbouwgebieden 24
Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2015