Het opbergen van textiel: liggend en opgerold

Deze brochure geeft praktische aanwijzingen voor het opbergen van textiel en laat zien wanneer het textiel liggend of opgerold kan worden opgeborgen.

Kennisbank

Een geactualiseerde versie van deze brochure is opgenomen in onze kennisbank: Textiel opbergen.

Opbergsystemen

Allereerst geeft de brochure aanwijzingen voor de inventarisatie van de collectie. Om wat voor textiel gaat het, hoeveel objecten betreft het, wat zijn de afmetingen, wat is de conditie? Ook de opbergruimte is van belang. Die moet goede bescherming bieden tegen licht, vervuiling (zowel van stof als van schadelijke gassen) en ongedierte. De verschillende opbergsystemen worden op een rij gezet. Het meeste textiel kan het best liggend bewaard worden. Grotere stukken kunnen eventueel worden opgerold. Daarmee wordt veel ruimte bespaard, maar het is niet zonder risico’s. Als het niet zorgvuldig gebeurt, kunnen er valse plooien, vouwen en scheuren ontstaan.

Colofon

Reeks: ICN-informatie nummer 14
Redactie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
ISSN: 1566-760x
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2005